Паметникът на антифашиста Петър Абаджиев остава на мястото си, това решиха съветниците по време на днешното заседание на Общинския съвет. Както по-рано днес ви информирахме земеделският лидер Димитър Петков, за втори път поиска монументът да бъде демонтиран и откаран в парк „Писковец“, където да бъде направен комплекс от соцпаметници. Пред съветниците Петков заяви, че Петър Стратиев, както е истинското име на пазарджиклията е бил повлиян от атентатора в храма „Света Неделя“ и е сменил фамилията си. В никоя държава по света хората не почитат терористите, заяви Димитър Петков, а Пазарджик държи паметника на този човек в центъра на града, нима той е по заслужил от Ованес Саваджиян, чийто паметник пък е на малко неугледно площадче?

Пръв в спора с вносителя на предложението се включи кметът Тодор Попов.

Той заяви, че е напълно убеден, че Петър Абаджиев от Пазарджик няма нищо общо с атентатора от храма „Света Неделя“ в София, а също така не е нито времето, нито мястото „да си обясняваме десетки пъти едно и също. Това е вашата позиция г-н Петков и аз я уважавам, но смятам, че вече е време да гледаме напред и да не поставяме нови разделителни линии между хората. Време е някои грешки да се простят, други да се забравят, за да можем да продължим.“

В дебата влезе и представителката от групата на ГЕРБ – Гинче Караминова, която потвърди, че е живяла на същата улица, на която се намира и паметникът. Там е началото, улицата също е носила името на Петър Абаджиев, но е била преименувана след Десети ноември. „Познавам семейството на този човек, г-н Петков и ви уверявам, че той наистина няма нищо общо с атентатора Петър Абаджиев.“ – каза Караминова.

Градоначалникът получи адмирациите на съветниците от БСП, които го поздравиха за изказването му и му заявиха, че е политик от ХХI в., а не от деветдесетте на миналия, когато имаше хора чупещи паметни плочи, поругаващи паметници и взривяващи мавзолеи. „Навсякъде в цивилизования свят паметници от различни епохи съжителстват в съгласие, за да ни връщат към миналото, важно е да останем хора и да уважаваме паметта.“ – заяви съветничката Велина Петкова от БСП.

Така паметникът на Петър Абаджиев остава на мястото си, а Петков слезе от трибуната с думите – „Паметниците олицетворяват и ценностната ни система“.