Спектаклите показват истории пряко рефлектиращи върху живота на тийнейджърите

 С петото издание на Мартенски театрален маратон акцентираме върху съвременни теми с три диалогични спектакъла за младежката публика.

През 2020 г. провеждаме събитието в партньорство с Местната комисия за борба с противообществени прояви на малолетни и непълнолетни и Областен съвет за наркотични вещества.

Кой е виновен? Кой е прав? Като кого бих постъпил аз? Искам ли да чуя истината? Осмелявам ли се да кажа: „Обичам те”? Да не премълчавам за насилието – чуто, видяно, преживяно? Бързам да порасна, а какво харесвам във възрастните?

Въпроси, които си задавате и търсите отговорите. А отговорите са много и различни.

На Голяма сцена в Младежки дом – Пазарджик ще видим моноспектакъла на Ованес Торосян – „Харлем шейк“, документален театър на Университетски театър НБУ „Премълчаното разказано“ и постановката „Истината или се осмеляваш“ на Драматичен театър „Р. Стоянов“ Габрово

Мартенски театрален маратон се провежда от 2016 г. През най-театралния месец даваме сцена на независими и алтернативни актьорски трупи на млади артисти.
Маратонът е стъпка към Младежкия театрален фестивал „Океан от любов“, в който участие взимат трупи от цялата страна. Предлага театрални ателиета, конструктивно обсъждане и срещи със съмишленици.

Тази година фестивалът ще се проведе от 10 до 13 април 2020 г.

 ПРОГРАМА

4 МАРТ, сряда

14:30 часа

Голяма зала Младежки дом

HARLEM SHAKE

МОНОСПЕКТАКЪЛ НА ОВАНЕС ТОРОСЯН

Седем забавни разказа за хора живеещи в България. Техните възгледи, мечти и принципи. Един проект за изгубената духовност, писменост и култура. Народно творчество без ценности, крив морал и неизвестна посока. #Кой е виновен, има ли такива? #Кой днес пише нашата история? Какво бе в началото, а какво стана? Какво ще е? Отметнат ли е векът? Лош ли е жребият? Защо сме останали и що чиним? Културата ли окарикатурява карикатуриста или народът окарикатурява културата? Черно-бяло. Ден-нощ. Да-Не. Действие- Надежда.

Ованес Торосян е нестихващ в търсенията си и в театъра, и в киното, и като актьор, и като режисьор.

Участва в изключително успешните кинопродукции  „ТИЛТ”, „Източни пиеси”, „Аве”, „Аз съм ти”, „Отчуждение“ „Съдилището”, “Каръци“.

18 март, сряда

14:30 часа

Голяма зала, Младежки дом

ПРЕМЪЛЧАНОТО РАЗКАЗАНО

documentary fiction

В жанр документален театър, спектакълът разказва историите на 4 жени  с различен статус в обществото и семейството. Обединява ги преживяното насилие, което оставя дълбоки и трайни следи във всяка една от тях и след преживяното, Тя никога няма да бъде същата!

Участват:  Добриела Попова, Диана Спасова, Росица Гевренова  и Яна Грозданова

Текст, режисура и участие на живо: Възкресия Вихърова; На камерата: Луси Узунова След спектакъла сесия по ПЛЕЙБЕК театър  с водещ Антоанета Петрова  въвлича артисти и публика обединени от темата за НЕнасилие в разговор „СПОДЕЛИ , ЗА ДА РАЗКАЖА“.

Университетски театър на Нов български университет

25 март, сряда

14:30 часа

Голяма зала, Младежки дом

ИСТИНАТА ИЛИ СЕ ОСМЕЛЯВАШ

от Щефан Лак

Превод: Владко Мурдаров

Режисьор: Васил Дуев

Сценография и костюми: Даниела Николчова; Хореография: Филип Миланов, Валери Миленков; Участват: Адриана Димова, Ангел Калев, Живко Гущеров

Постановката на ДТ „Рачо Стоянов”- Габрово

Осмелявате ли се да чуете истината? В пиесата си младия австрийски драматург Щефан Лак  закачливо повдига темата за „първия път“ в любовта – за копнежите и страховете на младите хора, за двубоя между половете, за смелостта да противостоиш на стереотипите и за първите избори в живота.

„Истината или се осмеляваш“  ще свали свенливостта и притеснението от темата, за да Ви покажат нейната универсалност. Стремежите и копнежите, страховете от първия любовен акт не са нито само австрийски, нито само български. Те са напълно естествени за всички.

Смехът Ви е гарантиран, а след представлението блусът ще бъде неизбежен.

Фейсбук събитие: Мартенски театрален маратон

 

###