След решението на Върховния административен съд(ВАС) кметът Марин Рачев да бъде отстранен от длъжност, след което една година да няма право да заема този пост, кметовете от населените места в Септемврийско, общинските съветници и ръководният екип в общината излязоха с обща позиция.

„Не приемаме решението на ВАС. Само преди 3 месеца хората упражниха конституционното си право и определиха кой да управлява общината. Няма как обаче да не се съобразим със съда. Още от началото на избора му за кмет преди 4 години, Марин Рачев предприе твърда политика по отношение отстояването на местните интереси.
Безспорно това доведе до много видими резултати за нашата община, но си имаше своята цена – кметът си спечели неприязънта на „сивите кардинали”, които до преди него бяха свикнали задкулисно да дават насоката за развитие на община Септември, без значение кой е градоначалника.
Чрез лица от бившия местен политически елит и придворни глашатаи вече 4 г. сме свидетели как се опитваха да подменят вота на хората от септемврийско.
Не приемаме решението на съда не само, защото е противоконституционно, а и защото е неморално.
Не може заради незначително административно нарушение от битов характер, от което няма настъпила никаква вреда за Общината, да се отстранява кмет избран на първи тур с над 70 % подкрепа, при рекордна за страната избирателна активност.
Ние, всички кметове на населените места от община Септември, 2/3 от общинските съветници в местния общински съвет и целият ръководен екип заставаме зад номинацията на г-жа Васка Рачева.
Вярваме, че единствено тя може да продължи да отстоява водената до момента местната политика и целите, поставени от досегашния кмет Марин Рачев.
Вярваме, че тя няма да се огъне или да се изкуши пред натиска и опитите за влияние, които несъмнено ще се развихрят в случай, че друг бъде избран за кмет.
Ние не искаме статуквото от преди 2015 година, нито пък познатите голословни обещания преди избори.
Затова призоваваме всички хора, които застанаха зад нашия избор да представляваме местната общност, да покажем на тези, които смятат, че могат да влияят подмолно на процесите в Септемврийско, както и на цяла България, че бъдещето на нашата община се кове не от желанията на определени персони, а от вота на местното население.
Сега повече от всякога трябва да бъдем единни като покажем на предстоящите избори, че вота на суверена не може да се подменя по административен ред.” – се казва в изявлението на кметовете, общинските съветници и ръководителите на структурите в Община Септември.