Министър-председателят Бойко Борисов свика днес в 11 часа извънредно заседание на Министерския съвет съвместно с Националния оперативен щаб с цел координиране, организиране на действията на компетентните държавни органи във връзка с обявената от СЗО спешност за общественото здраве от международно значение по отношение на заболяването COVID-19.

50 000 защитни маски пристигат от Турция, съобщи премиерът Бойко Борисов по време на заседанието. Той препоръча да се спазват мерките за самоопазване от заразата. Няма нужда от презапасяване с храна и вода, магазините имат пълни складове и с храна, и с вода. – заяви Борисов. Ще бъдат забранени колективните мероприятия.

Защитни маски и облекла ще бъдат произвеждани и в България, те ще бъдат направени от антибактериален плат, който вече е доставен в страната ни. Те ще бъдат предназначени за лекари, санитари и медицински сестри, за да може да бъдат защитени в болниците при контакт с болни хора.

Бойко Борисов предвиди и тежка финансова криза в света, заради разпространението на коронавируса. Министрите пък ще бъдат по 24 часа в Министерски съвет. Здравният министър Ананиев ще проверява двете области – Плевен и Габрово. – разпореди Борисов.

Междувременно стана ясно, че втората заболяла в Габрово е медицинска сестра, която е обслужвала отделението на първата заболяла. В голям процент от случаите коронавирусът, при млади хора, отминава бързо и без усложнения.

Установява се втора линия на контактните лица. Има тестове и могат да се изследват всички съмнителни лица, лаборатории има в Стара Загора, Варна и София. Мобилните оператори ще пращат съобщения за коронавируса, с инструкции за предпазване и симптоматиката.

Болниците в рамките на 12 часа трябва да представят легловата си база и нуждите от обезпеченост – маски, облекла и легла. Ген. Мутафчийски поиска ясни правила за разходването на средствата за борба с коронавируса, от страна на Министерство на финансите. Ще бъде забранен износът на консумативи и медикаменти, които могат да бъдат използвани като спекула.