Двама души от Плевен и Габрово са първите случаи на коронавирус в България, съобщиха на извънреден брифинг от Националния щаб. Мъж от Плевен на 27 г. и жена от Габрово на 75 г. са дали положителен резултат от теста на Световната здравна организация, в момента се издирват контактните с тях лица.  Предстои да бъде направен повторен тест на двамата пациенти и първи тестове на контактните от тях лица, каза ген. Венцислав Мутафчийски, шеф на кризисния щаб.

Въпреки това още не може да се говори със сто процента сигурност. Започнало е издирването на хората, с които двамата пациенти са контактували. Доскоро те са били в доста по-лошо здравословно състояние, но сега са значително по-добре.  Специално за жената от Габрово нямало да е голям проблем да се издирят хората, с които е била в контакт, тъй като била самотноживееща. И двамата пациенти не са пътували скоро в някоя от страните, където върлува епидемия.

В ход са координирани действия на органите на МВР и регионалните здравни центрове. Имаме готовност да реагираме, макар и все още да не се може да се каже със сигурност, че има коронавирус с нус, каза вътрешният министър Младен Маринов. Губи ни се нулевият пациент. И двамата пациенти нямат обичайния профил на заразени от коронавирус. Те не са пътували, нямали са контакти с хора, които са пътували, добави ген. Мутафчийски. Със сигурност нулевият пациент е човек, който го е донесъл отвън. Кой е този човек, предстои да видим.

Сутринта, в десет часа, ще бъде оповестена нова информация за състоянието на пациентите. Жената е постъпила в габровската болница преди три дни с данни за пневмония.