Какво е важно да направи човек, който има съмнение или признаци на респираторно заболяване? С повишено внимание трябва да бъдат хората, които се завръщат от държави, където вирусът е разпространен – Китай, Южна Корея, Италия, Франция, Германия и др.

РЗИ Пазарджик уведомява гражданите от област Пазарджик, че всеки желаещ може да получи допълнителна информация за действията на здравните власти по отношение на covid-19 на следните телефони: 034/437-228; 0882080051, както и на сайта на инспекцията http://www.rzipz.net/.

Pic1.PNG

– Ако имате температура, главоболие, зачервяване на гърлото, кашлица, хрема, обща отпадналост, най-добре звъннете на личния си лекар

– Болните да не ходят лично при джипито си, а да се обадят по телефона и да разкажат къде са били и кога са се прибрали

PIc2.PNG

– Когато човек се колебае дали е болен от такъв тип вирусна инфекция, или не – много по-важно е да бъде изолиран в дома си, отколкото да тръгне и да „сее“ заразата

– Където и да бъдат установени случаите в страната, пациентите ще останат там. В болницата се правят тестове за вида на заболяването. Ако се докаже коронавирус, пациентът остава там до излекуването си. Препоръките на СЗО – антибиотиците и ваксините не помагат срещу коронавируса, те се използват за лечение на последващите бактериални инфекции, казва СЗО.

– Хората, които са се ваксинирали срещу пневмония, не са предпазени от коронавируса. Ваксината за сезонния грип също не е ефективна.

– Вирусът се предава по въздушно-капков път, промивките на носа не са гаранция срещу заразяване. СЗО съветва вместо това измиване на ръцете със сапун, избягване на ръкостискане и носене на маски. – Сешоарите с топъл въздух не са достатъчни за дезинфектиране на ръцете, както и лампите с ултравиолетова светлина.

Pic3.PNG

– Засега няма специфично лечение на COVID-19, така че подходът, използван за лечение на пациенти с коронавирусни инфекции, е за третиране на клиничните симптоми като висока температура или затруднено дишане. Прилагат се антивирусни лекарства, вливане на течности и кислородна терапия. – Липсата на повишена температура не е гаранция, че човек не е заразен с вируса, тъй като той може да е носител, без още да е развил симптомите на заболяването.

– Термоскенерите по летищата могат да уловят не повече от 20 на сто от болните. Въпреки това епидемиолозите съветват температурата да се мери поне веднъж дневно при пътуване до рискови зони и общо неразположение.

– Препоръчва се обаче проветряване на помещенията, почистване на често използвани повърности и въздържане от размяната на предмети.

– Възрастните със съпътстващи заболявания са по-уязвими от действието на вируса, но хора от всички възрасти могат да се заразят и да се разболеят от него.

– Макар че коронавирусите се разпространяват сред животните, досега не са известни случаи на пренасяне на заразата от домашни любимци към хората. – Избягвайте места, на които се струпват големи групи от хора

Pic4.PNG

Pic5.PNG

Pic8.PNG

Pic9.PNG

При съмнения, че имате коранавирус се обадете на личния си лекар, той ще предприеме необходимото да бъдете изследвани и при нужда хоспитализирани. Не стойте пред кабинета на личния си лекар, така ако наистина имате вирус, ще заразите още много хора в болницата.