Превишената скорост е най-често срещаната причина за пътен травматизъм, сочи отчета на ОДМВР – Пазарджик за изтеклата година, данните от нег са категорични, че три са основните предпоставки за трагичен завършек на предприети пътувания в нашата област.

По отношение на нарушенията водещи до катастрофи и смърт не са се променяли от години, те са – превишаване на максимално допустимата скорост, употреба на алкохол или упойващи вещества, неспазване на предимство и неправоспособност.

Това сочат и резултатите. Нарушенията свързани с превишаване на максимално допустимата разрешена за 2019г. са 33395  броя, което прави средно по 92 нарушения само за ден, в продължение на цялата година.

Поне един на ден пък е бил залавян пиян зад волана. За управление на МПС след употреба на алкохол  са санкционирани 390 водачи. От тях злоупотребили с алкохол до 1,2 промила са 131 водачи, над 1,2 промила 217 водачи.

На  територията облужвана от ОДМВР-Пазарджик през 2019 г. е извършван контрол  с техническо Dreger drug test 5000 и Dreger Drug test 3000, за установяване на употреба на наркотични вещества или техните аналози от водачи на МПС, като в 70 от случаите е установено управление на МПС под въздействие на наркотични вещества

Неправоспособността също се очертава като голям проблем – през разглеждания период са установени общо 514 водачи да управляват МПС, без необходимата правоспособност, това означава, че от хората санкционирани в нарушение на пътя, ако 92-ма са шофирали с превишена скорост, един е бил пиян, но двама са седнали в колата без изобщо да притежават свидетелство за правоуправление.

Насроченият за днес отчет за дейността на ОДМВР-Пазарджик,  не се състоя, заради опасността от разпространение на коронавирус.  На него трябваше да присъстват представители на професионалното ръководство на МВР, на съда, прокуратурата и областната администрация. След приключването му се предвиждаше кратък брифинг с медиите, но поради взетите мерки събитието се отмени. Това наложи отчетът да бъде предоставен на медиите в писмен вид.