Правителството реши да въведе нови мерки в страната заради случаите на коронавирус у нас, които към този момент са 23.  Премиерът Бойко Борисов свика министрите на заседание съвместно с Националния оперативен щаб с цел координиране, организиране на действията на компетентните държавни органи във връзка с обявената от Световната здравна организация (СЗО) спешност за общественото здраве от международно значение по отношение на заболяването COVID-19.
Затова взехме решение от една точка. Тя е във връзка с разрастващата се епидемия МС да предложи на основание чл.84, т.12 от Конституцията във връзка с разрастващата се епидемия на НС да бъде обявено извънредно положение във връзка с този вирус.

Да се затворят училища, университети, детски градини, граници, игрални зали и други. МВнР ще актуализират сайта си със забрана за пътувания от България към други страни. А МЗ пък ще каже от кои държави не може да се влиза в България“, каза Борисов. „Много е тънка границата и трябва да има единствено и само дисциплина. Мобилизацията на нацията може да ни помогне в тази ситуация. Спорът е един – колко твърди да са мерките?

Финансовият министър Владислав Горанов е категоричен, че ако бюджетът не събира приходи и ако вървим така ще имаме минимум три милиарда загуба. Трябва да можем колкото е възможно по-бързо да излезем от тази ситуация“, предупреди още премиерът.