Точно 65 км е опашката от ТИР-ове и автомобили, която се точи от предградията на Виена до автро-унгарската граница, съобщи пазарджиклията Владимир Симонов, който не може да каже кога ще се завърне в страната. Между ден и половина и два, вероятно, ще му отнеме пресичането на три граници. Тъй като в момента границите на Сърбия са затворени, опашките трябва да минат и през Румъния, за да стигнат до Видин.

„Не се спазват основни мерки за предпазване от COVID-19 по местата, които служебно посетих докато бях на територията на държава от ЕС.“ – разказва пазарджиклията. Българските шофьори имат предпазни маски и ръкавици по собствена инициатива, даже много от тях ползват българската ракия като дезинфектант в буквалния смисъл на думата, поливат я върх парче памук и си чистят ръцете.

Положението на митницата обаче е втрещило българите, вероятно на хората там са раздадени предпазни ръкавици и маски, но те не ги ползват. По гишетата, освен български шофьори, е имало и много техни турски колеги. Те се движат на тълпи и по нищо не личи, че изпитват страх от коронавируса, въмутен е нашанецът.

За разлика от тях, той подлежи на задължителна 14-дневна карантина и тъй като, поне на този етап, няма симптоми на коронавирус, ще трябва да я прекара изолиран в собственото си жилище. „Забранил съм на семейството си да ме посреща, сам ще си смъкна багажа от камиона и ще се настаня в „изолатора“. В случая това ще бъде семейната спалня. Там вече са монтирани кафеварка и диспенсър за вода, а храната ще се оставя от домашните пред прага на стаята.“Няма да има полза от мерките, които предприемаме в България, ако навън не ги спазват“, смята Владимир Симонов.

Владимир Симонов е и писател, а съвсем скоро от общината му връчиха и съпътстваща награда за проза, в конкурса на името на Райко Алексиев. Страстта към шофирането и страстта към писането се съчетават успешно в един и същи човек. Така нощем кабината на ТИР-а се превръща в кабинет, в който се раждат разкази.