Пролетното равноденствие ще настъпи утре, 20 март, тогава е и „първа пролет“. Тя ще дойде в 3:50 часа българско време. Трябва в този ден да почерпят хора с пролетни имена като Пролет, Пролетина, Пролетка. Дни след настъпване на пролетта сменяме часовника за пореден път.
Тази пролет ще преместим стрелките с час напред в 3:00 часа сутринта на 29 март 2020 година (неделя). Отнася се за живеещите на територията на Република България. Това означава, че ще разполагаме с 1 час по-малко за сън, но пък за сметка на това денят ще започне да нараства и да се стъмва по-късно. Припомняме, че през 2019 година евродепутатите гласуваха окончателно да се спре смяната на времето. Това ще се случи в последната събота на октомври 2021 г.

Пролетта е един от четирите сезона в умерения пояс, заедно с лятото, есента и зимата. Астрономически тя започва с пролетното равноденствие, което е около 21 март в Северното полукълбо и около 23 септември – в Южното. Пролетта завършва с лятното слънцестоене – около 21 юни в Северното полукълбо, както и около 21 декември – в Южното. Пролетните месеци в Северното полукълбо са март, април и май, а в Южното – септември, октомври и ноември.

По света е възприета календарна система, основаваща се на т.нар. Григориански календар. Според него по определен начин се редуват обикновени години с по 365 дни и високосни с по 366 дни, в които допълнителният 29 февруари компенсира натрупаната разлика. Това е направено за удобство, но е и причината датата на пролетното равноденствие да е различна всяка година – варира между 20 март, 21 или 22 март за Северното полукълбо. Календарната дата зависи от това колко години са минали от последната високосна.

Периодът от началото на астрономическата пролет до началото на следващата астрономическа пролет е равен на една тропическа година и се равнява на 365, 24219 денонощия.