Пакет с икономически мерки за опазване на бизнеса в периода на извънредното положение, бе обявен днес от премиерът Бойко Борисов. „Две са важните неща – да запазим живота на възрастните и да опазим хранителните магазини, аптеките и всяко все още действащо работно място. – заяви министър председателят. Можем да запазим тази тъничка нишка с единство и с внимание. Днес събрахме водещи икономисти и министрите, те изказаха своето мнение за тези мерки, а също така чуваме и браншовете. Така стигнахме до формулата 60:40 за работните места.“ – каза премиерът.

Заделени са суми за нуждите на МВР, МЗ и Военното министерство.

До 30 юни се отлага плащането и декларирането на корпоративния данък, както вече бе обявено. Предвидени са суми свързани с програмата за запазване на заетостта, в следващите дни ще бъдат подпомогнати търговците изпаднали в нужда в резултат на епидемията. Две големи мерки за бизнеса са разписани от правителството, през ББР – портфейлни гаранции в размер на 2 милиарда лева, като сумата е с вариант за увеличаване.

200 000 лв. за покриване на засегнати временно от кризата, тези физически лица ще имат възможността да  получат кредити до 1500 лв. за неплатен отпуск, но при условие, че са на трудов договор, като идеята е, че след няколко месеца ще започнат да изплащат взетите суми. 50 милиона лева пък са предвидени за най-бедните и те ще бъдат заделени за социална грижа, а под формата на добавки пенсионерите ще получат подкрепа за Великден и Коледа. Тези които са напълно освободени от работодателя си, ще отидат в Бюрото по труда и ще ползват системата за социална закрила.