Общо още 22 нови случаи на коронавирус са констатирани през изтеклото денонощие, 16 са те в София, един в Сливен, в Пловдив са двама, един в Плевен и двама в Благоевград. Новата област е Сливен, каза ген. Мутафчийски на редовния си следобеден брифинг. Още сутринта той обяви други 2 нови случая на COVID-19 бяха регистрирани у нас. Така общият брой на потвърдените случаи на новия коронавирус в България към тази сутрин достигна 220.
Новите положителни проби са установени при пациенти в Пловдив. Едната е регистрирана при мъж от Пловдив на 35 г., а другата – при жена на 60 г. Пациентите са хоспитализирани в инфекциозна клиника. Това съобщи председателят на Националния оперативен щаб генерал-майор Венцислав Мутафчийски по време на редовния брифинг на Щаба.
https://www.facebook.com/mma.vma/videos/230163318134400/?t=0
Откриха военно- полеви болници във Варна и Русе. В Пещера болницата е под полицейско наблюдение. В карантинираното отделение се лекуват пациентите, които са били там по време на лечението на първата жена заразена с коронавирус в него. Отделението е затворено за други пациенти, а заедно с болните  е и  медицинският екип, съобщи кметът на Пещера Йордан Младенов. Оказваме пълно съдействие на болницата, за да не допуснем в карантинираното отделение да влязат нови хора, заявиха от полицията.
Децата най-вероятно ще останат на дистанционно обечуние поне до 13 април. Всеки преподавател и всяко училище ще подготвят схема за обучение и усвояване на нови знания.
Още една хипотеза

„Случаите, които ще бъдат приети в болница след седмица, ще са хора, които са се заразили 3 или 4 седмици по-рано – доста преди въвеждането на мерките за дистанциране. А тези, които се разболеят, да речем, след две седмици, ще са хора, заразили се малко преди въвеждането на първите ограничения в България, и т.н.

На практика това означава, че при въведени мерки, дори много стриктни, случаите ще продължават да се покачват,  докато не мине близо месец.

Нещо повече – през следващите семици потвърдените случаи ще започнат да нарастват по-стръмно, с повече болни на ден и най-вероятно при зачестяване на смъртните случаи. За съжаление към края на седмицата вероятно ще се докладват вече по над 50 нови потвърдени случая всеки ден, а следващата ще се стигне до регистриране на стотици дневно.

Подобно нещо, макар и в друг мащаб, се случва и сега в Италия. Въпреки че хората там са „заключени“ вече от повече от 2 семици, през предишните дни там епидемията се движи от драматична към по-драматична и над 600 души си отиваха от инфекцията всеки ден.

И това именно е втората особеност на епидемията. По самата си природа разпространението на инфекциите е процес, разклоняващ се на всяка стъпка от разпространението по модел на геометчична прогресия. Всеки зара̀зен заразява средно два или повече човека и те на свой ред по късно като заразни също заразяват по двама или повече и т.н.

Какъв е изводът от всичко това за нас, които сме в тази мъчителна „временна мярка за неотклонение“?

Просто давайки си сметка за тези особености на начина, по който работят мерките за справяне с коронасируса, ни дава разбиране и воля търпеливо, дисциплинирано и, бих казал педантично, да се придържаме към карантинните мерки, без да се обезкуражаваме от факта, че броят на докладваните случаи ще започне да нараства по-бързо.

Ако стриктно си стоим вкъщи, след около 2 до 3 седмици най-вероятно ще започнем да виждаме забавяне на нарастването, което ще е разултат от първата вълна мерки, въведени преди 10 дни.

И после, една седмица по-късно, се надяваме на плато в кривата и евентуално начало на спад, което ще е резултат от по-строгите мерки за ограничаване на движението, въведени миналия петък. С други думи, ако сме дисциплинирани и търпеливи, само след месец може да имаме конкретни и окуражаващи резултати. Всичко зависи от нас.

Ето – успях и да завърша с добра новина!“

Авторът е епидемиолог от Оксфордския университет и е част от Европейския център за контрол на инфекциозните болести. Текстът е от д-р Петър Марков, публикуван е в профила му във „Фейсбук“ .