Ген. Венцислав Мутафчийски даде нова информация за заразените с коронавирус у нас по време на редовния брифинг на Кризисния щаб във ВМА.  Има 17 нови случаи. 293 са общо заразените, от които в София са 13, във Варна – 1, в Пловдив – 1, в Сливен – 1, в Пазарджик – 1.

Пълна мистерия витае в момента с обявения нов овирусен в Пазарджик. В МБАЛ – Пазарджик няма нова положителна проба, в момента се издирва самоличността на човека, който вероятно е роден в Пазарджик, но е приет за лечение във ВМА. След като получат необходимата информация от РЗИ ще я предоставят на медиите, каза шефката на институцията д-р Фани Петрова.

Интубираните са 8, от които 5 в Пирогов, един в Окръжна болница и трима в Благоевград, които ги дават в тежко състояние. Най-младият ни пациент от вчера е 3-годишен, както знаете. Запитан има ли пропуски от болници, които не тестват с хора с пневмонии, той отговори: „Преди имаше такива случаи, но сега всичките здравни инспектори в страната ги издирват, не чакат болничната управа да прояви съвест“.

На въпрос каква е наличността от тестове, шефът на ВМА заяви: „Имаме около 7000 теста в момента и сме в процес на получаване на повече от 10-15 хиляди“. „Имаме двама души от МВР-полиция заразени, не сме го отричали. Навсякъде, където има интензивно събиране на хора, районните управления и болниците са такива, се извършва дезинфекция“, каза той.

Запитан при какви условия ще паднат мерките, ген. Мутафчийски каза: „Като се говори за ограничителни мерки, винаги се пита защо да паднат, какво се промени, за да паднат. Премина епидемията? Нямаме покачвания? Нямаме заболели? … Питам кое от тези условия е изпълнено? Отговорът на въпроса „кога“ – ами когато нямаме епидемия!“.  „Реално оздравелите лица към днешна дата са 9 с две отрицателни проби. Още 6 са пуснати без отрицателни проби.

99 лица са приети на болнично лечение, т.е. са преценени като средно тежка към тежка форма. Най-важно в момента е, че 9 лица са интубирани, което значи, че като станат 3000 души поне 90 лица ще са интубирани“, уточни шефът на ВМА.