Няма нови случаи на COVID-19 в областта, но това не трябва да ни успокоява, заяви днес на редовния  брифинг на Областния оперативен щаб – областния управител Стефан Мирев. През вчерашния ден са изпратени в референтна лаборатория 19 нови проби, като 16 от тях са от Велинград, две от Пазарджик и една от Пещера. По-късно днес ще станат ясни и резултатите от тези проби, 2072 -ма са поставени под карантина в областта. – каза още областният управител.

Извършват се редовни проверки на аптечната мрежа от инспекторите на РЗИ – Пазарджик, които до момента не са констатирали нарушения при търговията с лекарствени средства и дезинфектанти. Към момента фармацевтичните търговски обекти са добре заредени с маски, ръкавици и дезинфектанти.

Липсващите до преди дни термометри също вече са налични в Пазарджик и Панагюрище. Това са двата общински центъра, които са посетили инспекторите през тази и миналата седмица. Проверките продължават и в другите големи градове на областта.

Цената на предпазните маски варира от 1.35 до 5 лв., като се предлагат и почти професионални маски на стойност от 12 лв. за брой. Цената на средствата за дезинфекция започва от един лев за разфасовка от 50 милилитра и стигат 18 лв. за големите разфасовки. Информацията съобщи д-р Фани Петрова.

Тя заяви, че областта е обезпечена с достатъчен брой леглова база в болниците, за да приеме евентуални пациенти заразени с коронавирус. Най-много свободни легла има във Вътрешните отделения на болниците – 228, 22 са свободните в Инфекциозните отделения в Пазарджик и Пещера, а в ОАРИЛ са 42 свободни легла.

Всички болници разполагат с Планове за приемане на болни с коронавирус, показани са алгоритмите на приема, указани са телефоните на здравните заведения и броят на леглата пригодени за лечение на болни с COVID-19.