Управителният съвет на Българска федерация по волейбол взе решението да сложи край на сезона в елитните лиги, временното класиране да остане крайно и да узакони титлата на „Нефтохимик“ при мъжете.

Позволяваме си да цитираме думите на президента на БФВ, Любомир Ганев, които са публикувани на официалната интернет страница на Федерацията: „Решението не е приятно, но според нас е наложително. Реално избрахме с колегите от управата по-малката злина. Здравето на състезатели, служебни лица и фенове няма алтернатива. Съобразихме се с мнението на клубовете. Много е трудно да се реши подобен казус, от който печеливши няма.“

Според нас не е „наложително“ Управителният съвет на БФВ да узаконява шампионската титла в Суперлигата по волейбол. Титла се печели, а не се узаконява! От трите възможни опции (обявяване на нулева кампания без победители; временното класиране да се узакони като крайно; сезонът да се доиграе, когато пандемията отмине) ние от ВК Хебър официално заявихме пред Федерацията желанието си сезонът да се доиграе, тогава когато пандемията отмине и условията позволяват. Изборът ни е такъв, защото сме отговорни както към нашите фенове, така и към нашите състезатели! По този начин тази титлата губи стойността си дори за феновете на „Нефтохимик“.

На всички привърженици, заради които нашият клуб, останалите клубове, федерации и изобщо спортът като явление съществува, им се отне възможността за честна и спортменска битка, което под никвка форма не бе „наложително“ и не сме съгласни с втълпяването, че всичко се прави за тяхно здраве!

Според нас доиграването на сезона, или в най-лошия случай – обявяването на година без шампион, щеше да е „по-малката злина“ и тогава наистина нямаше да има печеливши. За нас един от основните принципи в спорта е справедливостта! Спортът е за това – да се играе по правилата и всеки да получи това, което е спечелил и нищо повече!

Ние и нашите фенове знаем какво сме спечелили! Знаем и какво сме загубили! Не ни е страх да поемаме отговорността и за двете! Затова в моменти като този, които са изпитание за всички нас като общество, ВК Хебър и Община Пазарджик, не се уплашихме, използвайки ситуацията, за да избягаме от отговорностите си или да преследваме лични интереси. Напротив – показваме колко отговорен може да бъде един клуб в условията на криза. Отговорен към спортните си задължения, отговорен към треньорите, състезателите и техните семейства, и най-важното – към всички фенове.

Ще продължим да бъдем отговорни, да играем по правила и да се надяваме на това, че в тази битка няма да сме сами!

Смело напред!

Управителен съвет на ВК „Хебър“