Кметът на Община Брацигово Надежда Казакова отправи апел към жителите на града и населените места, тя призова да се прояви разум и разбиране на тежката ситуация по отношение на COVID-19 и хората да не се струпват в храмовете по време на предстоящите Великденски празници.

„Навлизаме в периода на най-важните и хубави празници за нас българите и за всички християни – Великденските. Мерките за сигурност по време на най-значимите православни дни-Цветница и Великден, бяха обсъдени със Светия синод.

Целта е да няма струпване на хора пред храмовете на Цветница и най-вече в Пасхалната нощ, тъй като по традиция всяка година на службите в църквите се събират стотици вярващи. Много епархии в страната вече затегнаха мерките за сигурност. В църквите се ограничава струпването на хора, а литургиите се излъчват онлайн.

В специално обръщение преди дни българският патриарх Неофит призова миряните да се молят от домовете си. По-късно говорителят на Светия Синод митрополит Киприян прочете официалното становище на Българската църква, в което се казва, че храмовете остават отворени и в тях ще се извършват определените за периода на Великия Пост богослужения.

Към вярващите обаче беше отправен следния апел:

„СВЕТИЯТ СИНОД НА БЪЛГАРСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА ПРИЗОВАВА ВЯРВАЩИТЕ ХРИСТИЯНИ ДА ОСТАНАТ ПО ДОМОВЕТЕ СИ“.

А от тези, които все пак ще посещават празничните богослужения, се изисква „да използват предпазни маски, както и да се спазва регламентираното разстояние от два метра“.

От Светия Синод обясниха още, че богослуженията на Лазаровден и Цветница, както и тези през Страстната седмица ще се извършват вътре в храмовете. Предвижда се обаче върбата на Цветница да се раздава отвън.
Богослужението на Велика Събота през нощта ще бъде на открито до обявяването на Възкресение Христово в полунощ и раздаването на Благодатния огън.

След това литургията ще бъде отслужена вътре в храма.Всички ние сме православни християни и с трепет очакваме Възкресението Христово, но сме убедени, че като разумни люде е нужно да проявим разбиране и да не се поддадем на емоционални изблици. Не е редно да спекулираме с религиозните обязаности и да използваме страстната седмица като повод за излизания, които друг път рядко правим. Самият висш църковен клир призова в обръщението си към православните миряни:

1. Св. Синод благославя и подкрепя напълно усилията на държавните институции, насочени към запазване на живота и здравето на българския народ;
2. Св. Синод на БПЦ-БП, в съответствие с изискванията на държавните институции, призовава вярващите християни да останат по домовете си;

ИЗВЪН ХРАМОВЕТЕ, СЛУЖИТЕЛИ НА МВР И ДОБРОВОЛЦИ ОТ ОБЩИНАТА, ЩЕ КОНТРОЛИРАТ РЕДА ЗА РАЗСТОЯНИЕТО И МАСКИТЕ, ТАКА ЧЕ ДА МОГАТ ХОРАТА ДА СЕ ПОМОЛЯТ НА СВОЯ ГОСПОД КОЛКОТО Е ВЪЗМОЖНО ПО – БЕЗОПАСНО.

РЪКОВОДСТВОТО НА ОБЩИНА БРАЦИГОВО ПРИЗОВАВА СВОИТЕ СЪГРАЖДАНИ ДА БЪДАТ РАЗУМНИ, ДА БЪДАТ УМЕРЕНИ В ДЕЙСТВИЯТА СИ, ДА НОСЯТ В СЪРЦЕТО СИ ВЯРАТА В ПРАВОСЛАВНАТА ЦЪРКВА, НО ДА НЕ СЕ ПОДДАВАТ НА ЕУФОРИЯ, КОЯТО БИ СТРУВАЛА ЧОВЕШКИ ЖИВОТИ.“