Шестгодишно дете проговори след служба пред чудодейната икона на Флор и Лавър в техния параклис край Дебръщица, съобщи отец Стефан Йорданов. Чудото се е случило днес, а през август, когато в продължение на два дни се почитат светците се е състояла молитвата за детето.

Момченцето не било произнесло думичка от рождението си до днешния ден. Родитлите му го водили на лекар и след изследвания се установило, че няма причина детето да мълчи. То не било нямо по рождение. От свои близки хората чули за силата на иконата и решили да заведат детето на 17 август миналата година, по традиция хората, които искат изцеление трябва да преспят в параклиса. Така и направии, и днес известили отец Стефан, че детето е започнало да говори.

„Колко малко иска Бог от нас, да се помолим с вяра и да ни прати изцеление.“ – разказа отец Стефан. „Някога в местността, където сега се намира параклисът е имало мъжки манастир. Той е бил разрушен по време на турските кланета на Кръстова гора и в Батак. Манастирът бил напълно разрушен, а с течение на времето хората го забравили, но не съвсем, защото през 1908 година отново се изгражда малък параклис от монаха Елисей.“

Черноризецът повикал хора от селото, за да разчистят руините на манастира и тогава в останките открили иконата на светците Флор и Лавър, както и ключ от входната порта на светата обител. По време на социализма параклисът пак има злочеста съдба, превърнат е в обор за животни. Иконата останала вътре, а случаен минувач я откраднал. През нощта обаче сънувал, че светците го предупредили, че не е сторил добро. заради това решил да върне иконата. Но преди това я счупил и просто изхвърлил край параклиса. Мястото било обрасло с трева, но пастирите забелязали, че животните не навлизат в нея. Те разказали на тогавашния свещеник и той навлязъл навътре и открил разчупената икона.  Така тя и до днес се съхранява в параклиса и пред нея се случват множество чудеса.

В сегашния си вид параклисът е възстановен през 1995-96 годинаПараклисът с името на светците Флор и Лавър е единствен на Балканския полуостров и в него всяка година на празника се отслужва света литургия.

Отец Стефан разказва, че пред иконата са се случвали много чудеса. Светците помагат на бездетни жени да заченат, а най-вече ги молят за закрила хора, които имат проблеми с говорните умения на децата си. Счита се, че местността край параклиса има същата лечебна сила както Кръстова гора и Рупите. При параклиса се намира т.нар. „добра вода“, която е използвана още от древните траки и по-късно от монасите в манастира за чудодейни цели. По-късно там е построена и хижа „Добра вода“.