Целият състав на полицията ще е на терен за предстоящите празници Цветница и Великден.

Контролът през контролно-пропусквателните пунктове на областните градове няма да бъде разхлабван.

Мерките за пътуванията от град в град ще продължат бъдат, каквито са от началото на извънредното положение, за да не се допуска безцелно движение на водачи, стана ясно по време не брифинг на ръководството на МВР в Министерския съвет.

Ще има присъствие във всички населени места, във всички 4 000 православни храмове на територията на страната. От пътна полиция пък са подготвили допълнителни екипи с технически средства. За целта в цялата страна са спрени отпуските и почивките на целия полицейски състав от областните и главните дирекции.

„Няма да намаляваме нашия контрол на КПП-ата, няма да намаляваме активността, с която работи „Пътна полиция“ по прилагането на Закона за движение по пътищата. С разпореждането на министъра на вътрешните работи спираме отпуските на целия състав, който е сп олицейски правомощия, така че да бъде включен по охраната на обществения ред и провеждането на всички мероприятия, свързани с изпълнение на заповедите на министъра на здравеопазването с една единствена цел – опазването на живота и здравето на гражданите на Република България“, заяви директорът на Националната полиция Христо Терзииски.

Главният секретар на МВР Ивайло Иванов пък призова гражданите да спазват необходимата дистанция в храмовете, да следват разпорежданията и да не провокират реакциите униформените.

Иванов съобщи още, че по време на извънредното положение престъпленията драстично са намалели. „Има чувствително намаление на кражби и грабежи по време на извънредното положение, а всички престъпления за периода са разкрити. Нямаме увеличение по нито една линия, която следим. Напротив имаме чувствително намаление по всички кражби, грабежи. По всяка една линия имаме намаление. Това го отдаваме не само на това ,че е въведено извънредно положение, а и на мерките. С тези мерки се ограничава движението освен на гражданите и на криминалния контингент. Ние ги знаем кои са тези хора, те се следят и трябва да намерят основателна причина да преминат през КПП-ата. Сведени са до минимум опитите. По никакъв начин това нас не ни успокоява. Колегите следят внимателно ситуацията“, зави той.