От 20 март насам и нашата област влезе в националната статистика с болни от коронавирус. Първият случай бе констатиран в Пещера, където във вътрешно отделение на МБАЛ „Проф. Димитър Ранев“ е настанена 71- годишна пациентка. Жената е със симптоми на бронхо-пневмония, а това дава основание на лекарите да я тестват за коронавирус. Жената никога не е пътувала в чужбина и по думите ѝ не е била контактна с хора, които скоро са се върнали от там.

Въпреки това пробата е положителна. Нещо повече, симптоми на коронавирус няколко дни по-късно започват да проявяват и настанените в същото отделение още двама пациенти, възрастна двойка от Пещера, а също така и медицинският персонал в отделението. Първата жена се влошава и това дава основание за преместването ѝ в Инфекциозното отделение на МБАЛ – Пазарджик. Междувременно пробите на останалите в пещерската болница дават положителен резултат.

Това дава основание на РЗИ – Пазарджик да постави под карантина цялото отделение, а възрастната двойка също да бъде транспортирана в болницата на областния град. Така на 23 март в Инфекциозното отделение със завеждащ д-р Мария Пишмишева – Пелева се озовават трима пациенти на възраст над седемдесет години.

В Пещера остават четирима души, които са с положителни проби и част от тях са медицински лица. Ето защо отделението е поставено под карантина.

На 27 март в София е приет за лечение пазарджиклия, който де факто стана осмият човек от областта заразен с коронавирус. Той постоянно пребивава в столицата, но по адресна регистрация се води в областния град. Пост фактум бе установено, че преди да разбере, че е болен той си е идвал в Пазарджик и е контактувал с двама души, единият от тях е бил баща му. Те са поставени под карантина и са им взети проби за коронавирус.

На първи април в МБАЛ „Проф. Димитър Ранев“ в Пещера е приет съпругът на първата заразена с Covid-19 жена от родопския град. При направената му проба той дава положителен резултат и е настанен за лечение в болницата. По-късно състоянието му се влошава и той е преведен за лечение в МБАЛ „Пълмед“, където вчера е починал.

На втори април в Пещера отново има положителна проба и тя е на пациент на 55 години. Изненадващо в същия ден, след като стана ясно, че с коронавирус е заразен депутатът Хасан Адемов и след тестването на всички народни представители, пробата на Даниела Малешкова от Септември също е положителна. За разлика от останалите заразени тя няма никаква симптоматика на заболяването, но е вирусоносител. Направени са проби на всички, които контактуват или са контактували с нея и за щастие, към момента те са отрицателни, но всички лица са под карантина, а преди два дни Даниела Малешкова отпразнува юбилей. Тя обяви, че се чувства добре.

На четвърти април в Пещера са приети за лечение още двама души с доказан Covid-19, те са на 43 и 71 години. Заради вошено състояние са докарани в МБАЛ – Пазарджик.

На шести април бе регистриран първият смъртен случай в резултат на коронавирус, пациентът от Пещера, на възраст от 72 г. е бил с други съпътстващи заболявания и не е успял да се пребори с проблемите предизвикани от вируса.

На осми април от МБАЛ – Пазарджик обявиха, че са изписани трима души от Пещера, които са напълно излекувани от заразата. В същия ден обаче, стана ясно, че е регистриран първият случай на Covid-19 в Панагюрище. Там 67-годишен мъж бе настанен за лечение в Унихоспитал.

Ден по-късно коронавирус бе потвърден за 50 годишна жена от Сарая и 58-годишен мъж от Говедаре.

Така към момента, равносметката сочи, че имаме 16 заразени, четирима излекувани и двама починали. Днес ще стане ясно и дали починалият преди часове адвокат Мануел Манчев е бил заразен с коронавирус, първите проби взети от него дават отрицателен резултат, съобщиха от МБАЛ – Пазарджик.

РЗИ – СПРАВКА

11.04.2020 Бр.
Изпратени проби  за деня/ по данни подадени в РЗИ Пазарджик от ЛЗ 9
Лица под карантина за деня 67
Общ брой лица под карантина 1186
Потвърдени положителни проби за деня 0
Лаборатории, в които са изпратени пробите:  НРЛ – София ЛЗ, изпратили проби за изследване за COVID-19:“ МБАЛ Велинград“ , „МБАЛ Пазарджик“ АД.

В СТРАНАТА

За нови 8 случая на COVID-19 съобщиха от Националния оперативен щаб.

За изминалото денонощие са изследвани 219 проби за новия коронавирус. От тях 21 са дали положителен резултат. С това доказаните случаи на коронавирусна инфекция у нас стават 669. 28 от тях са на починали лица, а 68 – на излекувани и изписани от лечебни заведения.

Средната възраст на починалите пациенти е 65 г., като 15 от тях са мъже, а 13 – жени. 230 от пациентите с доказан COVID-19 са настанени в болници, 35 от тях са в интензивни структури. 36 са лицата-медицински служители, които са дали положителни проби за коронавирусна инфекция.