В неделя целият православен свят ще отбележи Възкресение Христово. В условията на епидемия и неизвестност кога отново ще се върнем на работа е добре да си направим добре сметката, как да направим празника наистина хубав, но да не похарчим излишни пари.

В условия като сегашните е важна всяка стотинка и не е зле, ако до момента не сте правили това да се научите да планирате своите разходи. Несъмнено най-голямото перо ще бъде за електроенергия, телефони, вода, покриване на вноски по кредити, телевизия и интернет.

Когато подвадите от приходите си сумите за тях, вече ще разполагате със сумата, която бихте могли да употребите за храна и други разходи.

Независимо от това дали е празник или не, ние се храним по три пъти на ден, свикнали сме за празник да харчим повече пари от обичайното, но в днешния момент това не е рационално. Ако все още имате работа не е ясно докога ще бъде така. Ето защо е добре да пестите. Извънредното положение е удължно до 13 май, но няма гаранция, че няма отново да бъде удължено.

Празничният обяд обикновено включва салата, основно ястие и десерт. Напитките са по избор и е добре да обмислите дали трябва да сервирате няколко вида вино или само един. Същото важи и за концентрата.

Какво е най-важното за Великденската трапеза? Не можем без писани яйца, козунаци и агнешко. Това са базовите продукти, които можем да намерим на различна цена в различните магазини, ето защо:

  1. Направете предварително проучване къде има промоции и къде агнешкото месо ще ви излезе най-евтино, същото важи и за яйцата, въпреки че цената им е ниска към момента.
  2. Не купувайте излишно месо и яйца. Ако домакинството ви се състои от четирима души, за Великденския обяд ще ви трябва не повече от килограм и половина чисто месо.
  3. Направете си списък, в който нанесете само нещата, които задължително трябва да купите за празника. Ако може да перифразираме ген. Мутафчийски, „сега не е време за купуване на нови дрехи, украси, покривки и чаши“.
  4. Връчете списъка на съпруга си и го изпратете да пазарува. Това ще ви гарантира, че няма да купите още неща, които докато сновете между щандовете, ще решите, че много ви трябват.
  5. Направете си график за готвене в дните от днес до неделя за да сте наясно какъв е бюджетът, с който разполагате и ако искате малко по-богата трапеза за Възкресение Христово, съкратете разходите за предходните дни и пренасочете парите към празничната неделя. Но не забравяйте, че трябва да продължим да живеем и след това.