Негово преосвещенство Константийският епископ Яков отправи обръщение към миряните след края на заседанието на Областния кризисен щаб. Епископ Яков представи подготовката на църквата за предстоящите дни. Той призова:  Да бъдем отговорни християни! Да не помрачим празника! Нека обединим молитвата си на небесата! Нека с изпълнени от радост сърца да посрещнем Възкресението!

Епископ Яков представи подготовката на църквата за предстоящите дни. „Този Великден ще бъде по-различен. На Разпети Петък по решение на Н.пр. пловдивския митрополит Николай няма да се минава под плащеницата, тя ще бъде изнесена, ще бъде заградена, а хората ще минават отстрани и ще се покланят“, обясни епископ Яков.

Той апелира към миряните да не носят цветя, нито каквито и да било ненужни предмети в храма. „Да спазим всички изисквания от държавата, да сме с предпазни средства, всеки да е с маска, а за тези, които нямат, ще се раздават маски на входа в църквата“, обясни епископ Яков. В предходните дни е направена дезинфекция на иконите в катедралния храм „Света Богородица“, както и във всички други църкви. Създаден е ред за движението на хората. В църквата „Света Богородица“ ще се влиза от централния вход, а северният ще се ползва за изход. Епископ Яков апелира към всички да спазват този ред.

„Обръщам се към хората, те знаят, че по решение на Светия синод, няма да бъде донесен благодатния огън от Йерусалим, но в църквата пазим от миналогодишния. Апелирам, при вземане на огъня, да не създава блъсканица. Нека миряните си палят свещичките. По-възрастните и хората, които имат някакви заболявания, да не се събираме в храма. Нека обединим молитвата си на небесата. Тя се събира горе на небето пред лицето на Бога. Да бъдем отговорни християни! Да не помрачаваме празника!“. Така епископ Яков се обърна към миряните и пожела на всички весело посрещане на Великденските празници.