В Световния ден на книгата кметът на Пазарджик Тодор Попов поздрави всички четящи и им пожела да използват времето в момента, за да се обърнат към книгата. „Книгата ще ни зареди позитивно и ще ни пренесе в свят, в който искаме да бъдем“, посочи Тодор Попов.

Той съобщи, че тази година въпреки периода на карантина, наградата на името на Константин Величков, учредена от Община Пазарджик, ще бъде връчена, но не през месец май, а през ноември.

„Поради обективни причини не можем да направим връчването на наградата през май, както по традиция го правим в рамките на Величковите дни, но награда ще бъде присъдена и тя ще бъде връчена на 1 ноември – Деня на народните будители. Надявам се дотогава всичко това да е отминало. С тази награда ние отдаваме почит и се прекланяме пред най-забележителния пазарджишки общественик, книжовник, политически деятел и художник. Трябва да пазим паметта на великите и на талантливите хора от Пазарджик. Връчването на наградата ще отложим за кратко във времето, а днес използвам възможността още веднъж да Ви честитя Световния ден на книгата и да Ви пожелая да прекарате незабравими моменти с любимата си книга в ръка“, каза Тодор Попов.

Наградата на името на Константин Величков е учредена през 2011 година и се присъжда за изключителен принос в развитието и утвърждаването на община Пазарджик като духовно и културно средище. Носителят на наградата получава статуетка с лика на Константин Величков, изработена от проф. Стефан Лютаков.