Общият брой на заразените с коронавирус в областта е 27, един от заразените е с инсулт и в момента се лекува, състоянието на трима от болните е задоволително, 2 -ма са в добро общо състояние, съобщи по време на днешния си брифинг областният управител Стефан Мирев. Той каза, че 13 от заразените вече са излекувани. От изпратените в референтни лаборатории 38 нови проби всички са отрицателни. В момента 809 човека в областта са под карантина.

Разпределението им по общини е както следва: Батак – 9 бр., Белово – 23 бр., Брацигово – 17 бр., Велинград – 78 бр., Лесичово – 33 бр., Пазарджик – 392 бр., Панагюрище –49 бр. , Пещера – 45 бр., а Ракитово – 21 бр., Септември – 120 бр., Стрелча – 9 бр., община Сърница –13 бр.

Задължителните имунизации се подновяват от утре, заяви шефката на РЗИ – Пазарджик д-р Фани Петрова. В изпълнение на новата заповед бяха проверени лечебните заведения в тази посока, личните лекари с повече пациенти са определили дните вторник или четвъртък за прием за имунизации и женски консултации. Личните лекари с по-малка пациентска листа приемат във всички дни, като са осигурили зелен коридор за деца, женските консултации и имунизации се извършват в лекарските кабинети. Маските са задължителни. При женските консултации трябва да има предварително записване, да се спазва дистанция ако се наложи изчакване пред кабинетите. – допълни д-р Петрова.

Постепенно се възстановява плановата дейност в болниците, като спешните са с предимство. Държим на дистанцията и носенето на маски, следим за спазването на наредбата по превенцията. От леглата в болниците на областта 232 са свободни за заразени с коронавирус. Ежедневно се актуализира тази информация, както и ежедневна е информацията за наличния брой на личните предпазни средства. Областта рразполага с достатъчни количества. – каза в заключение д-р Петрова.