Снимка: Архив

Правителството няма да предлага удължаване на извънредното положение. Това обяви финансовият министър Владислав Горанов по време на извънреден брифинг след заседанието на МС днес.

„Ще запазим програмите на социалното министерство, някои ограничения в стопанския оборот и някои норми, които да дадват по-плавно преминаване през епидемиологичната обстановка”, съобщи Горанов. „Предвидили сме действието на някои от тях да продължи 2 месеца след изтичане на извънредното положение на 13 май”.

Промените ще влязат с изменения в Закона за здравето. С преходни и заключителни разпоредби на закона се изменя и Закона за извънредното положение, поясни още Горанов.

От думите на Горанов стана ясно, че управляващите са се обединили около това, че трябва да се преминава към действия, свързани към постепенно възстановяване на социално-икономическия живот.

„Надявам се преди изтичането на извънредното положение с нашите коалиционни партньори и партиите, които ни подкрепят да приемем този закон, който да даде перспектива за постепенно възстановяване на живота след пандемичната обстановка”, добави Горанов.

„След 13 май се възобновява работата на правосъдната система в пълния ѝ обем и обхват”, посочи правосъдният министър Данаил Кирилов. Той поясни, че остават забраните за запори и съдебни изпълнения върху дълговете.

Здравният министър Кирил Ананиев поясни и какви ще бъдат измененията в Закона за здравето, които ще му отреждат правомощия да обявява карантина, както и адекватни действия при извънредна епидемиологична ситуация. Промените ще касаят чл. 61 и чл. 63 от нормативния акт.