Повечето заведения в Пазарджик са готови да отворят за клиенти съобразно новите условия в заповедта на здравния министър Кирил Ананиев. В центъра се лъскат стъкла и маси, но повечето от собствениците са на мнение, че мерките са и пречка за дейността им.

„Ако трябва да поставя масите си на разстояние от 2.5 м. една от друга, цялото ми заведение, с персонал от пет човека, ще трябва да работи, за да обслужва максимум две маси. Аз не мога да изкарам достатъчно пари от клиентите, за да си платя всички разходи“ – жалва се собственик на кефене.

Той плаща за определена площ пред заведението си, там в момента има десет малки маси и всяка от тях побира до четирима души. С новите отстояния, при различни конфигурации, може да събере не повече от три маси.

„Повечето хора пият по едно кафе или безалкохолно и стоят на масите повече от половин час, има и такива, които прекарват в заведението доста по-дълго. Няма как да ги принудя да си тръгнат, защото на мен ми се иска да имам по-висок оборот“. – допълва мъжът.

Това е и една от причините да се чуди дали да отвори или не. В същата ситуация са почти всички собственици на кефенета в града. При ресторантите положението е малко по-различно, там хората не минават със сметки за един лев, но въпреки това пак всичко ще бъде на кантар.

Повечето ресторанти, които разполагат с градина със сигурност ще отворят, но все още не са решили как да калкулират печалба, един от вариантите е да завишат цените, като при това положение крайният потърпевш ще се окаже отново клиентът.