Ставропол реши да поздрави града си побратим Пазарджик послучай 9 май, Денят на победата за едни, Денят на Европа за други. Но както и да го погледнем 9 май е денят, който слага край на Втората световна война. През тази година се навършват 75 години от онзи девети май, през 1945 г. когато милиони хора по света празнуват връщането към нормалния си живот, след загубата на огромен брой близки.

Връзката между Пазарджик и Ставропол е създадена още по времето на социализма, при това в областният град е идвал и Михаил Горбачов, в качеството си на първи партиен ръководител на Ставрополския край, далеч преди да се превърне в последният Първи на СССР, оглавявайки „Перестройката“.

Близостта между двата града е възстановена през 1996 г., със сключването на Споразумение за сътрудничество. Визитите продължават и до днес, но за първи път от много време насам в града ни няма да пристигне традиционната руска ученическа делегация от Ставропол.

Ето защо местните русофили решават да напомнят за връзката между двете държави и двата града с билборд. Той може да бъде видян в градинката пред блока на ул. „Иван Вазов“ , който се намира срещу сградата на ДКТ „Константин Величков“.

Денят на Победата е вторият по значимост празник в СССР след деня на Октомврийската революция. Всяка година на „Червения площад“ в Москва се провежда военен парад, с участието на най-модерна за времето си военна техника.

 След разпадането на СССР военните паради се прекратяват, до юбилейната 50 годишнина от Победата. През 1995 г. в Москва се провеждат два парада – на „Червения площад“, където маршируват пехотни части, а московското предградие „Поклонническа планина“ е организиран парад с бойни машини.

В Деня на победата през 2012 в Томск за пръв път се провежда обществената акция „Безсмъртният полк“. Участниците в нея преминават по улиците на града с портрети на своите предци, които са участвали във Великата отечествена война. Заради коронавирусната пандемия тази година вероятно събитието няма да се състои.