Към настоящият момент има 51 заразени с ковид-19 в област Пазарджик, в три болници са разпределени 20 хоспитализирани, става дума за МБАЛ – Пазарджик, двама има в „Хигия“ и един в „Уни Хоспитал“ в Панагюрище.

Общият брой на хората в областта поставени под карантина е 1548, в момента са напълно излекувани 13 лица, съобщи областният управител Стефан Мирев, който днес свика Областният оперативен щаб.

На пети май, след изследване с PSR -тест от Национална референтна лаборатория е било установено, че лекар, 4 медицински сестри и пет санитаря от ОАИЛ – Пазарджик са дали положителен резултат за коронавирус. Лекарят е д-р Иванов, тези служители бяха отстранени от работа и са на домашно лечение.

Състоянието им е добро, с д-р Иванов се чуваме редовно, останалите нямат никаква симптомотика, съобщи д-р Савов от МБАЛ – Пазарджик.

Настанените в отделението бяха в карантина. При пускането на допълнителните техни проби се оказа, че имаме два позитивни случая на пациенти.

Те са преместени в Инфекциозно отделение, единият е в тежко, а другият в задоволително общо състояние, да се надяваме, че няма да има усложнения при двамата. Направена е тотална дезинфекция и след 24- часовата карантина отделението бе отворено, двама пациенти в леко състояние са приети в ковид- отделението на „Хигия“. – д-р Савов.

Д-р Фани Петрова заяви, че след като е било проведено заседание на щаба е взето решение и останалите болници да се включат в лечението и приема на болни от коронавирус. За момента има настанени в Хигия и Уни хоспитал, в готовност са и от МБАЛ Здраве. Към момента е създадена организация.

По отношение на последните болни от 4 -7 май, са отработени 309 контактни лица, които са поставени под карантина. На този етап имаме възможност за прием на болни.

Д-р Савов потвърди, че медицинският пероснал е задоволен с всички предпазни средства, провеждат се ежедневни инструктажи, разлепени са плакати за това как да се ползват средствата за защита. Снабдени сме и дори имаме в резерва, каза д-р Савов.

Допълнителни маски, гащеризони, ръкавици и очила са предоставени днес и на МБАЛ „Хигия“.

Започнало е тестуването на социалните работници в Пазарджик, 145 проби са направени, обхванат е старческия дом в Пазарджик, Главиница, Батак и Велинград. Пробонабирането продължава.

Не е нужно да се осигурява полиция в болниците по принцип, но голяма част от хората от ромското население продължава да стои в двора на болницата без защитни маски, каа д-р Савов. Би било добре с оглед на факта, че трябва да се спазват мерките а сигурност и аради това е хубаво да има и представители на полицията, които да патрулират освен болничната охрана.