Църквата отбелязва пренасянето на мощите на свети Николай Мирликийски чудотворец в италианския град Бари. Празникът е особено свиден на Калугерово, заради манастира Свети Никола, който се намира край селото. Заради епидемията от коронавирус днес не може да се готви традиционният курбан за здраве, който събираше стотици хора от близкия регион на този ден.

На 9 май православната църква отбелязва пренасянето на мощите на свети Николай Мирликийски чудотворец в италианския град Бари. През 1077 г. град Мира в Мала Азия е завладян от селджукските турци. Според историята самият светецът се явил на сън на свещеник от Бари и му разпоредил да пренесе мощите му в своя град, където живеело компактно гръцко население.

Това станало на 9 май 1087 година. През 1139 година в Бари е построен храм, посветен на свети Никола, където и до днес почиват светите мощи. Народът нарича този празник – Летен Никулден или Летни св. Никола. Празникът се отбелязва още от 1087 година. Според традициите на този ден не трябва да се работи, за да не се разгневи светецът и да накаже хората с природни бедствия.

В някои региони празникът се нарича още Сухи Св. Никола и се прави молебен за дъжд. Богомолците носят икони и водени от свещеника обхождат нивите с песни. Прави се водосвет на свещени дървета, на извори и кладенци. Накрая в селото се прави курбан за Св. Никола. На Летен Никулден, както и на други пролетни празници, се изпълнява и друг старинен ритуал за дъжд – Пеперуда.

Момите избират едно малко момиченце, което трябва да е сираче, и го наричат „пеперуда”. Хората вярват, че с молбите и плача си сирачето ще трогне небесата и те ще изпратят дъжд.

На 9 май почитаме светецът с една от най-необикновените съдби. Той се казва Свети Христофор, а неговото име в превод означава “който носи Христос”. Родил се в Мала Азия, в гр. Ликия с името Репрев.

След като получил Свето кръщение, получил името Христофор. Свети Христофор бил честолюбив и имал изключително силно развито чувство за справедливост. Свети Христофор с лице на звяр, за да не се поддава на човешките съблазни За да се опази от пошлостта на живота и от хорските пороци, Свети Христофор пожелал Господ да му даде лице на звяр, с което да замени красивото лице на праведния момък. По този начин е изобразяван в иконографията.

Другият начин е като мъж, който носи на рамо малко момче. Това всъщност е Иисус Христос. Има легенда, която разказва, че Свети Христофор, който бил невероятно силен и смел, искал да служи на най-силния господар. Затова отишъл на брега на една река и започнал да пренася хората от единия на другия бряг. Сред преминаващите се оказал и Сатаната, но Свети Христофор бързо го пренесъл на другия бряг.

После дошло едно малко момче, което помолило за помощ. Малко момче, но и самият Свети Христофор не очаквал, че когато го вдигнал, то тежало повече от всички преди него. Когато запитал детето защо е толкова тежко, то му отговорило, че товарът на целия сват тежи на неговите малки плещи. Години по-късно ние разбираме, че най-важната мисия в живота на Младенеца е да спаси човечеството от всички натрупани грехове чрез Разпятието. Свети Христофор е покровител на всички шофьори, моряци, летци и на всички, които много пътуват.