Уважаеми съграждани и гости на град Брацигово,
11 и 12 май са дните в календара на Община Брацигово, които всички чакаме с голямо нетърпение. Празникът на града ни винаги е събирал брациговци от близо и далеч тук, за да отдадем своята почит и признателност към славните герои от Април 1876-та година! Тази година обстановката е нетипична и коренно различна от всички останали години на възпоменание на Априлските събития от 1876 година.

Налага се да бъдем доблестни граждани на нова България и да приемем предизвикателствата на днешния ден. Честването на празника на града ще премине само със спазване на ритуалната част и то при прилагане на мерките за сигурност по време на епидемичната криза.

На 11.05.2020 от 10:30 ч. ще бъдат издигнати знамената на площад „Централен“, ще бъдат поднесени венци и цветя на традиционните места за поклонение – „Пантенон на славата“, Паметникът на Васил Петлешков на градския стадион, Паметникът на Васил Петлешков в Парк „Априлци“, Паметникът на Васил Петлешков пред старото читалище, на Синджирли бунар и на къщата на Васил Петлешков.

Признателни граждани, които имат желание да поднесат цветя могат да направят това, но така, че да не се получава струпване на хора!
Страната ни е в извънредно положение и ние сме длъжни да приемем разпоредбите на Върховната власт. Вярваме, че всички ще ни разберете… Убедени сме, че ще има още много празници, на които ще оживяват събитията от Април 1876, само ако сме далновидни и търпеливи. Във връзка с всичко това няма как да има концертна и увеселителна програма.

Вечерта от 21:30 часа на площад Централен, върху сградата на Народно читалище „Васил Петлешков“ ще се излъчи светлинно музикално и пиро шоу под надслов „Звездите на Петлешков над България горят“.

Обръщаме се към всички с молба: нека с поглед към звездите да отдадем почит на загиналите герои от къщи и да кажем – ВЕЧНА СЛАВА! Нека всеки остане в дома си и от там наблюдава светлинното шоу.

За да бъде достъпно до повече хора то ще бъде излъчвано на две фейсбук страници: на Nadejda Kazakova и на страницата на Брациговски диалект.

На 12.05.2020 г. от 10:30 ч. в църквата „Свети Йоан Предтеча“ град Брацигово ще се отслужи зоупокойна молитва в чест на участниците в Априлската епопея от Брациговски въстанически пункт.

Вечна памет на героите!

Да пребъде Брацигово и България!

Надежда Казакова
Кмет на Община Брацигово