2023 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас по данни на Националния оперативен щаб, към 17 ч., днес, 12 май.

През днешния ден са доказани още 19 нови случая – в областите: 3 в Благоевград, 3 в Перник и 13 в София. Лабораториите продължават да работят. 365 са лицата с потвърден COVID-19, настанени в лечебни заведения.

От тях 51 са в интензивни отделения и клиники. 218 са медицинските служители, при които е потвърдена коронавирусна инфекция, или 11 % от всички установени случаи на COVID-19. По отношение на общата картина: 981 от регистрираните у нас случаи на COVID-19 са на мъже и 1042 на жени.

Средната възраст на лицата, при които е доказана коронавирусна инфекция, е 50 г. Починалите лица, при които е установен COVID-19, са общо 95. В областната болница в Пазарджик е починал 43-годишен мъж с ДИК синдром и диабет. В МБАЛ Враца е починала 83-годишна жена от дома за стари хора в с. Гара Орешец.

Пациентката е била със злокачествено заболяване и прекаран инсулт. Министерството на здравеопазването изказва съболезнования на семействата и близките на починалите.

Двама пациенти са починали в областната държавна болница в Пазарджик за последните два дни. Това информираха от здравното заведение. Починал е мъж на 86 год. с множество придружаващи заболявания в напреднал стадий и мъжът на 43 год., който освен тежки придружаващи заболявания е претърпял и две коремни операции.

В „Инфекциозно отделение“ на МБАЛ Пазарджик към момента се лекуват 13 болни с потвърдена диагноза COVID-19. Изписаните болни са 3-ма. Това са двама мъже на 54 и 32 години и 78-годишна жена от Пазарджик.

В тежко състояние остават трима – всички с придружаващи заболявания. С потвърдена положителна проба на COVID-19 от Национална референтна лаборатория е още една медицинска сестра на 36 години, която е от Отделението по анестезиология и интензивно лечение в болницата в Пазарджик.