364 бебета се родиха в УСБАЛАГ „Селена“ за периода на изтичащото днес извънредно положение в страната. В болницата продължават да са в сила засилените мерки за превенция на разпространението на коронавирус.

Не се допуска струпването на пациенти в коридорите. Не се допускат и придружители, а носенето на маска на територията на лечебното заведение е задължително. Остава в сила режима на пропускане след измерване на телесната температура и дезинфекциране на ръцете. Все още са забранени свижданията, а изписването на бебета се случва в присъствие само на майката.

Училището за родители и йога практиките за бременни се правят online. Възстановени са женската и детската консултация, плановите операции и ин витро процедурите.

Почти еднакъв е броят на момченцата и момиченцата, родени в болницата от 13 март до днес, като четирима повече са представителите на силния пол.

Пет извънредни двойки близнаци проплакаха под покрива на най-голямата АГ болница в южна България. В дневника на новородените през последните два месеца в „Селена“ най-често се срещат имената Александър и Димитър.  Болницата има нов рекордьор в категория „голямо бебе“ – момченце с тегло 4710 грама и дължина 50 сантиметра.

Запазва се тенденцията за започване на майчинство на възраст около 30 години. Най-голям е броят на родилките в групата 26 – 30 години като новото е, че почти същия брой са и родилките на възраст 31 – 35 години. Най-възрастната нова майка в болницата от 13 март до днес е на 46 години.

Двадесет и три бебета с тегло под 2500 грама са родени в „Селена“ за периода на извънредно положение. Две бебета, отгледани от екстремно ниско тегло са изписали неонатолозите от интензивния сектор на болницата.

Малката Стилияна е родена едва 770 грама. 112 дни лекарски грижи са били необходими, за да бъде изписана пораснала до 2230 грама. Още една побързала да се появи девойка е Велизара, родена с тегло от 820 грама, вече е пораснала достатъчно, за да се прибере в къщи в стабилно състояние.

Бебето прекарва под грижите в интензивния сектор на „Селена“ две грипни епидемии и една пандемия. Така ограниченията на свижданията позволяват на родителите й да я видят през тримесечничния период на борба за живота й само два пъти.