Разговаряме с Йоахим Грабовски – изпълнителен директор на „Костал България Аутомотив“ ЕООД

  • Господин Габровски, как понесе Костал – световният лидер в производството на подкормилни кутии и един от големите работодатели у нас кризата с коронавируса?

Й.Г. Вярно е, че мерките за ограничаване на разпространението на заразата от COVID-19 и въведените у нас, а и почти в целия свят различни ограничения изправиха и нас пред изпитание, и затруднение през последните два месеца. Не мога обаче да не съм оптимист за крайния резултат от кризата. Тежките дни на временно стопиране на нашата производствена работа всъщност се оказаха дни на преоценка и преосмисляне, на прегрупиране на някои от дейностите ни, така че днес – ден след края на извънредното положение мога да кажа, че фирмената ни група е готова с план за още по-голяма устойчивост и с визия за още по-съществена корпоративна социална отговорност. Какво значи това – на първо място имаме пълната готовност веднага щом отпадне 14-дневната карантина и се освободи коридора по линия на пътуванията България – Чехия да доставим и монтираме в завода ни в Пазарджик супермодерна SMD електро компонентна линия.

– Не мога да не Ви попитам вярно ли е, че има регистриран първи случай на коронавирус сред служителите на фирмата?

Й.Г. – Още с обявяване на извънредното положение ние предприехме различни противоепидемични мерки, съобразно предписанията на здравното министерство като осигуряването на предпазни маски за нашите служители, ежедневна дезинфекция на работните помещения, на местата за хранене, спазване на съответната дистанция в столовата, в автобусите и всичко останало необходимо за спиране на разпространението на заразата. Част от служителите ни, които биха могли да извършват своите задължения дистанционно работят от вкъщи. Въпреки всички усилия обаче, заразата с вируса не подмина и нас. Вчера наш служител даде положителна проба и така един от над двете хиляди потвърдени случаи в България се оказа наш служител. В тази връзка поканихме лицензирана лаборатория, която започва незабавно тестуване на нашите служители. Категорично не можем да подценим опасността, така че целта ни е работниците ни да получат най-добрите и адекватни грижи в тази ситуация.

Казахте, че излизате от кризата по-силни. Освен въвеждането на нови още по-модерни компонентни линии, което безспорно е свързано с големи инвестиции, предвиждате ли и други линии на развитие?

Й.Г. – Целта ни на първо време – още до края на следващия месец е, да възобновим работата на 100 % от персонала ни. Към днешна дата в завода ни в Пазарджик работят 760 човека. Правим необходимото останалите наши служители в най-кратки срокове да се върнат на работните си места. Амбициите ни са освен да запазим досега разкритите 1 500 работни места, през второто полугодие да наемем още 2 000 нови служители. Всъщност именно това е и най-голямото ни предизвикателство – наемането на квалифицирани кадри, които да заемат тези места. Тук е моментът да споделя с вас, че „Костал България Аутомотив“ ЕООД стартира своя стипендиантска програма. Това е линията на развитие на нашата корпоративна социална отговорност – ще поемем обучението на шест човека в сферата на машиностроенето и машинното инженерство. Ще инвестираме в млади хора, които имат желание да работят и да се развиват в България, защото считаме, че социалната ангажираност е важна част от нашата фирмена култура, още повече когато става въпрос за подпомагане на местната общност. За една компания не е достатъчно просто да бъде успешна в рамките на собствения си бизнес. Вярваме, че устойчивото развитие и благоденствието на цялата общност минава именно през образованието. Освен това инвестицията в младите кадри е инвестиция в по-добра и сигурна бизнес среда, а когато младите имат  сигурност и перспектива, те ще могат да изберат да останат в България и да покажат, че могат бъдат успешни и в родината си.