90 проверки са извършени през изтеклата седмица от Агенцията по храните, има три случая на несъответствие за установяване на административно нарушение. Установено е, че няма осигурено защитно облекло в магазин за плодове и зеленчуци и още един подобен случай е бил констатиран от инспекторите, съобщи шефът на Областната дирекция на Агенцията по храните д-р Петко Митев.

Не са постъпвали сигнали за нарушение на противоепидемичните мерки на МЗ. Извършена е проверка по сигнал, който е бил разпространен в социалните мрежи.

Там е бил публикуван случай за заведение в с. Звъничево, в което е работила санитарка от местна болница, която била с положителна проба. Съвместно с полиция и РЗИ са извършени проверки и е проверено състоянието на обекта, каза д-р Митев.

В събота жената не е била наясно, че има Ковид -19. В следващите дни е излязла в карантина и я спазвала строго. Нейни близки действително са обслужвали заведението, но те също вече са под карантина. В самото заведение има спазване на всички мерки, има дезинфектант, изпълнени са и другите разпоредби от заповедите на здравния министър.

Правят се редовни проверки на карантинираните, като контролът се осъществява от полицията и общопрактикуващите лекари. Ако няма избран лекар – полиция и инспекторите на РЗИ, съобщи д-р Петрова. В РЗИ се приемат и сигналите за хората, които не спазват карантината си.