Детските градини в община Пещера ще отворят врати на 26.05.2020г. Кметът на Община Пещера проведе среща с директорите на детските градини, на която беше обсъдена готовността за работа в условията на извънредната епидемична обстановка.

За намаляване риска за здравето на персонала, ще бъдат осигурени всички необходими лични предпазни средства. Кметът на общината се ангажира  да оказва нужното съдействие за осигуряване на нормална работа на персонала, както и за опазване здравето на възпитаниците. Родителите ще трябва еднократно да подадат декларация, с която да заявят, че гарантират за доброто здравословно състояние на детето, което доброволно тръгва на детска градина. Младенов добави, че в Центъра за административно обслужване в Община Пещера ще бъдат предоставяни необходимите декларации за информирано съгласие.

Родителите се очаква да уведомят директора за датата, от която детето им ще посещава градина, най-късно два работни дни преди нея, както и да посочат периода на планираното посещение. Те следва да декларират, че не им е известно детето да е било в контакт със заразно болни и че няма признаци на болест през последните 14 дни.

Изискване към директорите е да осигурят необходимите предпазни средства за персонала и почистващи материали за децата и служителите. Те трябва и да разработят план за движение в сградата, като при необходимост осигурят и маркировка, да изградят среда за бърза и лесна комуникация с родителите, а в края на всяка седмица да проучват колко деца предстои да идват през следващата.

Посещението в детските заведения е по желание. Няма да се изисква обичайната след дълго прекъсване медицинска бележка. Препоръчва се по възможност децата да останат вкъщи и се посочва, че при заразяване с коронавирус може да се затворят една или няколко групи, или цялата детска градина/ясла. Хронично болните деца и децата със специални образователни потребности могат да посещават детските заведения след предварителна консултация с личния им лекар.

Така ще започнат работа детските градини и яслите в условията на извънредната епидемична обстановка заради коронавируса.