Звеното за стратегическа комуникация и анализ на информацията на Европейската служба за външна дейност обобщи най-често срещаните лъжливи сюжети за коронавируса, които се разпространяват както в социалните мрежи и новинарските сайтове.

Европейската служба за външна дейност е дипломатическата служба на ЕС – нейната цел е външната политика на ЕС да бъде по-последователна и по-ефективна.

На фона на епидемията от коронавирис Звеното за стратегическа комуникация и анализ на информацията регулярно излиза с доклади за  дезинформацията, която може да има вредни последици за общественото здраве по света.

Ето и обзора на най-често срещаните фалшиви сюжети, свързани с коронавируса:

1. Коронавирусът е биологично оръжие, използвано от Китай, САЩ, Великобритания или дори Русия (за унищожаване на ЕС и на НАТО).

2. Епидемията не започна от Ухан – САЩ прикриват истинския произход на вируса, който всъщност е разработен в американски лаборатории, разположени в САЩ или в други страни по света.

3. Мигрантите причиниха епидемията и в момента мигрантите разпространяват вируса в ЕС.

4. Коронавирусът е свързан с развитието на 5G мрежата (например – Ухан е тестова площадка за 5G).

5. ЕС не се справи с кризата – следователно ЕС е бедствие за Европа.

6. ЕС не е готов да предоставя спешна подкрепа на страните членки – вместо това те (например Италия) трябва да разчитат на външна подкрепа, например от Китай.

7. Китай идва да спаси ЕС, след като Брюксел изостави държавите членки на ЕС.

8. Шенгенското пространство вече не съществува – европейците са в карантина, но мигрантите могат да се движат свободно.

9. Коронавирусът е измама, той не съществува

10. ЕС може да наложи масови ваксинации.

11. Лечение: твърдения, че има природна медицина за лечение на вируса – тези твърдения често се смесват и с антиваксърски наративи.

12. Различни теории на конспирацията: исторически предсказания за пандемията; епидемии за поразяване на цялото човечество; тайната „Дълбока държава“, която се опитва да контролира броя на населението на планетата; кемтрейлс причиняват пандемията; изправени сме пред Трета световна война. 

13. Коронавирусът е по-малко опасен за пушачите. Това не е вярно, болестотворният вирус поразява най-вече белите дробове, при пушачите те вече са обременени от катран и други вещества вдишани с цигарения дим.