Ако искате да внесете пъстрота в градината си, то непременно трябва да си купите две цветя – Клематис и Бугенвилия. Както сами се досещате произходът им не е местен, но път нашият климат им влияе благоприятно и те ще ви възнаградят с красота и изобилие. Особено ако им подберете правилното място в градината.

Клематис е многогодишно увивно растение от семейство Лютикови. Съществуват множество разновидности с различна форма и багра на цвета. Клематисът се отглежда основно с цел вертикално озеленяване и е прекрасна декорация за арки, перголи, огради и други архитектурни елементи. Има и сортове, които растат в саксия и може да се отглеждат на терасата. Трябва да им бъде осигурена декоративна решетка или друга опора с височина 2 – 2,5 метра.

Клематисите цъфтят през пролетта и в началото на лятото – май – юни, но могат да имат и вторичен цъфтеж по – късно през лятото. Около тях изглеждат чудесно вечнозелени растения или такива с ефектна листна маса. Много атрактивна е и комбинация от Клематис и катерлива роза.

Местоположение и засаждане: клематисът обича много светлината, така че му изберете слънчево, защитено от вятър, място. Нуждае се от поне 6 часа слънцегреене. В по – топлите райони на страната може да вирее и на шарена сянка.

Подходящото време за засаждане е април – май.

Почва: клематисът предпочита влажна, добре дренирана и хранителна почва. В ранна пролет добре му се отразява подхранване с торове, богати на калий, които стимулират обилния му цъфтеж.

По време на цъфтеж преустановете подхранването за да не прецъфти растението твърде бързо.

Мулчирането с борови кори в основата на растението също се отразява много добре тъй като запазва влагата в почвата за продължителен период от време, освен това защитава корените от жегата през лятото и от студа през зимата.

Родината на Бугенвилията е Бразилия. На латински е Bougainvillea – вечнозелени растения от Южна Америка. В родината си са непретенциозни, растат край пътищата и сред камъни, оплитат огромни скали и се катерят по външните стени на многоетажни сгради.

Ние в Европа се радваме на бугенвилията като домашно растение. Част от видовете успешно се култивират в апартамент, а през топлите месеци красят терасите и градините.

Бугенвилията обича горещото лято и се бои от силния вятър. Тя понася добре пряката слънчева светлина, затова трябва да бъде извадена пред къщата или на балкона, щом дойде хубавото време.

Цъфти от април до юни, но у нас малко по-късно.

Още при първото застудяване, обаче, саксията задължително се прибира вътре. Ако прояви признаци на растеж, трябва да бъде преместена до прозореца и да й бъде осигурена температура не по ниска от 22 градуса.

Посадена в голям съд, може да достигне до 3 м височина.

Трябва й хранителна почва, в която се прибавя малко едрозърнест пясък. Младите растения се пресаждат веднъж на 2 години, а по-възрастните на 3-5 години, като се внимава да не се наранят корените. Добре е да се направи хубав дренаж – например от 2-3-сантиметров слой керамзит.