Днес Окръжен съд – Пазарджик постанови осъдителна присъда по наказателно дело за грабеж, водено срещу Г.К.

Подсъдимият е признат за виновен в това, че 24.07.2019 г. е откраднал сумата от Църквата „Света Петка в гр. Пазарджик сумата 700 лв. като е заплашил с нож М.Т.

Полицаите установили, че мъжът отишъл в църквата по време на сутрешното богослужение. Застанал вътре като смирен богомолец, но непрестанно следял жената, която продавала свещи. Когато тя излязла от помещението и отишла във вътрешността на храма той решил да действа.

Проникнал вътре, за секунди успял да грабне сумата от 700 лева събрани от продажбата на свещи и побягнал. На входа пред църквата  мъж се опитал да го спре, но грабителят извадил нож и го заплашил, като така успял да избяга. Г.К. е криминално проявен, многократно осъждан, включително и с наказания „лишаване от свобода“.

Осъден е на 7 години лишаване от свобода при първоначален строг режим на изтърпяване на наказанието.

Делото се разгледа по реда на Глава 27 от НПК – съкратено съдебно следствие като Г.К. призна фактите, описани в обстоятелствената част на обвинителния акт. При постановяване на съдебния акт, съдът отчете негативните характеристични данни на подсъдимия и многократните му осъждания. Беше потвърдена наложената му мярка за неотклонение „Задържане под стража“.

Осъдителната присъда беше постановена от състав, състоящ се от съдия-докладчик и двама съдебни заседатели.

Неокончателна е и подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд – Пловдив в 15-дневен срок.