За да няма бракуван хляб, в повечето от селата в региона са предприели тактиката да правят списъци с редовните си купувачи. Магазинерите приемат не повече от пет хляба извън тези заявени от купувачите, това пък води до неразбории в селата, които се опитват да развиват туристически бизнес.

Едно от тях е Црънча, група пазарджиклии решили да прекарат следобеда в местността Дъбчето, са останали без насъщния, защото в магазина хлябът бил разпродаден още сутринта. Те се запасили с всичко останало, но забравили да вземат хляб за пикника, разказа човек от групата.

Идентично е и положението в Равногор, където „пришълците“ могат да купят хляб само рано сутринта, ако не са дали предварителна заявка. Куриозното там е и това, че хляб се докарва в селото само в три дни от седмицата.

В повечето села на щанда в магазините ще откриете най-евтините представители на колбасите, сиренето и кашкавала. Това важи и за останалите продукти, а магазинерите споделят, че прясно месо се предлага много рядко, местните хора предпочитат замразено, защото е по-евтино.