Църковният празник „Св. Дух” е вписан в културния календар на НЧ „Зора 1903“ в Радилово, съобщи днес Марена Вачкова, секретар на читалището. На този ден в местността „Атанаска черква” жителите на селото отдават почит на загиналите радиловци във войните.

Жертвите от войните са 113, от които 22 от Априлското въстание /1876г./, 62 от Първата световна война/1915г.-1918г./, 22 от двете Балкански войни /1912г.-1913г./, 4 от Сръбско- българската война /1885г./ и 3 от Втората световна война /1944/. Пет години след края на Първата световна война, участниците във войните и военноинвалидите, със свои дарения и под ръководството на тогавашните свещеник Димитър поп Неделчев и кмет Петър Несторов, издигат войнишки паметник, който е първи от този род паметници в Пазарджишкия край.

Паметникът е изработен от Никола Тахчиев от гр. Пловдив. На него са изписани имената на загиналите във войните радиловци и следното послание:

„ Нека тази скромна сграда бъде утеха на наследниците и служи за поука на бъдещото поколение. Мир на праха им!”

През 1923 година, на празника „Св. Дух”, този паметник е отрит и осветен. Тогава този ден се превръща в празник на селото, който се чества до 1946 година. През 1991 година се възражда традицията на празника „Св. Дух” да се отдава почит към загиналите за свободата и независимостта на България радиловци.

През 2004 г., по инициатива на тогавашните кмет г-н Петър Караджов и свещеник отец Борис Манов, и дарения от жителите на Радилово се изгражда малък параклис „Св. Атанасий”.

Параклисът е изработен по проект на Никола Пройчев и изографисан от Димитър Пеев. През 2019 година се поставя и камбана.