Седмицата обещава топло и слънчево време, а какво по-хубаво от това през уикенда да сте в планината? Няма човек, който да не е чувал за курортното селище Атолука, но знаете ли колко много възможности за еднодневен излет и туризъм ще ви предложи това райско кътче от Западните Родопи?

Предлагаме ви да започнете с един малко екстремен маршрут, който ще ви изкачи на един от най-интересните върхове над курортното селище.

Връх Чакмакли е с височина от 1520 м. Той се намира в северния склон на котловината, върху която е разположено летовището. За да стигнете до него, трябва да поемете по асфалтовия път, който води към гората. Веднага щом се изкачите на най-високата му точка, в дясно от вас ще се открие пътят към резервоарите за питейна вода на вилното селище.

Тръгнете по него. След като стигнете до резервоарите, вече ще бъдете в основата на върха. Старите обитатели на курорта наричаха този връх и Наблюдателницата. Той ще ви разкаже и много истории за отминали времена и епохи.

Поемете нагоре, като не се втурвайте. Денивелацията е доста голяма и бързо ще се запъхтите, ако решите да притичате до върха. Има ясно обособени пътечки, а ако отидете през юли, ще можете да си наберете и боровини, диви ягоди и гъби.

Когато се изкачите до върха пред вас ще се открие широка гледка. На изток ще видите Равногор, който се е сгушил като в шепа,

а на север, при добро и ясно време се виждат Пазарджик и кариерите на Бесапарските хълмове. В западна посока може да се види и част от Пещера.

Точно на върха има стар бор, по който ясно личат наковани летви, те са своеобразна стълба към върха на дървото, от което твърдят, че се виждало даже Бяло море. Но сме по-склонни да приемем, че това е измислица.

Снимка: Димитър Казаков

Още докато се изкачвате обърнете внимание на каменните долмени, които говорят, че мястото е било обитавано от древните траки. В южната част под върха пък ще откриете и останки от вероятно тракийско светилище.

Снимка: Димитър Казаков

Благодарение на Димитър Казаков за първи път можем да видим как изглежда върхът и от птичи поглед. По нещо мегалитните останки приличат на древния град, който преди няколко години бе открит край Сърница, община Минерални бани.

Там учените откриха, че мястото е било обитавано преди около 8000 години.

Възможно ли е така да е било и тук? Това е въпрос, на когото ще трябва да отговорят археолозите, ние само можем да гадаем. Със сигурност знаем, че край Равногор има тракийски гробници. Но какво се крие под двестагодишните борове на Атолука и неговите околности?

Имаме една молба към вас, в случай, че решите да последвате този маршрут. Вземете с вас найлонов чувал или голяма чанта за еднократна употреба и не оставяйте неразградими остатъци в планината. Нещо повече ако видите такива, свалете ги със себе си до Атолука, за да отидат в кошовете за смет. Никой не иска да вижда буркани или шишета сред девствената природа.