Извънредната обстановка се удължава до края на месец юни. Това заяви премиерът Бойко Борисов от Министерски съвет. „Повишението на заболелите от коронавирус, считаме, че се дължи на клъстерите – Доспат, Сърница.

По-най-бързия начин ги овладяваме, без да затваряме градовете, без да създаваме паника и страх. Така трябва да продължим. Дисциплината, дистанцията и дезинфекцията са най-важното, което хората трябва да спазват в този момент“, каза той.

„Пандемията расте и се увеличава. Радостно е, че и излекуваните се увеличават и то в условия на почти нормален начин на живот на икономика, стопанство, бизнес и т.н. Важно е да не се стигне до ескалация, че болниците да не могат да обработват заболелите“, заяви Борисов. 

„Предлагаме удължаване на извънредното положение до края на месеца, ако се наложи, ще го удължим и още. Това обаче не значи, че театрите например няма да отворят на 15 юни“, каза премиерът.

„Ананиев и Щабът днес ще облекат всичко като решения и детайли в нова заповед. Трябва да свикнем да живеем с този вирус. Много големи държави не отварят от 1 юни границите си, а остава за 15-и. Има причина за всичко“, допълни той.