Димитър Хаджидимитров, председател на Регионален синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“

Както по много други важни теми, и тук обществата са разделени на скептици/критици от една страна, и оптимисти/позитивисти от друга. Разбира се, че истината е някъде по средата.

Някои твърдят, че резултатите били слаби, категорично не съм съгласен, позитивите от дистанционното обучение са далеч повече от негативните, за този карантинен период, ето защо:

1. Мотивираните и отговорни ученици, които са изпълнителни и в реалния клас, дадоха всичко от себе си и научиха необходимия учебен материал на 100 %, с много малко изключения, поради обективни причини. Тази група са около 1/3. Толкова са и в присъствената форма.

2. Групата на манкиращите, имитиращите и тарикатите, заедно с групата на мързеливите са около 40-50 %. Те се справиха и работеха на примерно половината от своя потенциал.

3. Групата на пълните игноранти, маргинали и аутсайдери е около 20%, така е и на живо в класната стая.

Тези наблюдения могат да се екстраполират и в световен мащаб със съответната специфика. Относно недоволството и мрънкането, че някои учители давали само задачи и с това се изчерпвала работата им, то това е крайно лаическо и неграмотно твърдение, показващо пълното непознаване на педагогическата работа.

Дори и да има подобни случаи, то това е напълно нормално, няма учител, който да не даде поискани пояснения или обяснения, инструкции. А относно недоволството, че видите ли, трябвало през цялото време и учители, и ученици на 100 % да са пред екрани и камери за синхронна комуникация в дигитална среда, това нито е възможно, нито е необходимо, а и в доста случаи е и незаконно.

И последно – няма нищо лошо в това, родителите да помагат и дори решават заданията, заедно с децата си, точно обратното, появява се ефектът на вторичното образование, вследствие от този своеобразен преговор. Рабира се никой и никъде не си е и помислял за закриване на училищата и тяхното постепенно физическо изчезване.

Да се говори за провал на дистанционното обучение е признак на завист и дори злоба.