• Манастир „Свети Архангели“ в Охрид, където е гробът на Свети Наум

На 20 юни православната църква чества паметта на св. Наум Охридски. Той е най-младият от учениците на светите братя Кирил и Методий. Създател е на Преславската книжовна школа.

Преподобни Наум е починал на 23 декември, но този ден е част от постите и затова Охридската епископия определя 20 юни като ден за тържествени чествания.

Наум е древногръцко име, което означава „утешител“. Наум бил българин от знатен род, но изоставил всичко и тръгнал с равноапостолите Кирил и Методий да разпространява делото им.

Бил е ръкоположен в Рим. След смъртта на Методий, Наум заминава за Великоморавия, ноо е прогонен и след това дошъл в България, за да се превърне в един от най-видните книжовници в царството на Симеон Велики.

Той бил съорганизатор на Първия всебългарски църковно-народен събор, на който славянобългарският език бил провъзгласен за официален и църковен, а делото на светите братя Кирил и Методий било увековечено на знаме и връчено на Симеон Велики.

След като обучил достатъчно приемници, Наум построил манастир на брега на Охридското езеро на името на св. Архангели и живял в него десет години.

Св. Наум починал в 910 г., след като приел монашеско пострижение непосредствено преди смъртта си.

На този ден имен ден имат всички с имената Бисер, Бисера, Наум.