Лятното слънцестоене бележи началото на лятото в Северното полукълбо, около 21 юни и около 22 декември, за Южното полукълбо. То завършва с есенното равноденствие, около 23 септември в Северното полукълбо и около 22 март, в Южното полукълбо. Според повечето метеорологични прогнози това е и денят, в който дъждовете започват да спират.

Колкото сте по на север, толкова по-дълго ще е светло по време на слънцестоенето. За България светлата част от денонощието ще продължи 15 часа 19 минути и 29 секунди, според TimeAndDate.com. Астрономическото лято ще настъпи в 00. 43 ч. на 21 юни.

За тези, които имат изключителния шанс да живеят в близост до Арктическия кръг, Слънцето няма да залезе по време на Слънцестоене.

Според окултистите

А ако искате да внесете нов елемент в плановете си или да стартирате нова дейност, можете да го направите след 9.41 ч. на 21 юни, когато е моментът на новолунието в Рак. Тогава ще наблюдаваме и пръстеновидно слънчево затъмнение –  луната преминава точно през центъра на слънцето, но слънчевият диск остава непокрит по края. Затъмнението събира ведно общуването и емоциите, мислите и чувствата, думите и усещанията.

Напрегнатите аспекти между Слънце и Марс, както и между Меркурий и Лилит, ни указват да сме внимателни в комуникациите, общуването, посланията, които излъчваме, кратките пътувания; както и опасността от избухване на конфликти, напрежение и нагнетяване на гледни точки, свързани с личните ни визии за житейските ни цели и предназначение.

Времето на Лятното слънцестоене е подходящо за реализация на дейности, които касаят личната ни изява, просперитет и благополучие или тези на партньора и децата. Подходящо е за работа върху чувството ни за сигурност, безопасност и защита, включително финансовата и материалната сигурност. Също и за осмисляне и приемане на вътрешната ни нерешителност, прекомерната привързаност към хора и предмети, идеализирането на света и близките ни същества.

Нощта на Лятното слънцестоене е обагрена с магически нюанси, ритуали за сила, гадаене, пророчески сънища и самодивски енергии. Цветовете на периода са бял, оранжево-жълт, златен, червен. Техните вибрации ще ви подкрепят в дейностите, които ви привличат.

Луната ще затули слънцето, но ние няма да видим пълния спектакъл

В утрешния ден ще станем свидетели на пръстеновидно слънчево затъмнение. То се случва, когато Луната е най-отдалечена от Земята по своята орбита и следователно изглежда по-малка от наша гледна точка в небето спрямо диска на Слънцето.

Тази малка разлика във видимия размер е това, което отличава пръстеновидните затъмнения за разлика от пълните слънчеви затъмнения, когато по-близкото положение на Луната (със средния й радиус от 1800 километра) изглежда със същия размер като нашата далеч по-голяма звезда, който има радиус около 696 000 километра.

Подобно на новолунието, слънчевото затъмнение дава ново начало, като носи силен енергиен заряд за промени във външния и вътрешния ни свят. 

Използвайте деня, за да помислите кои сфери от живота заслужават ново начало, имате ли нужда от повече воля за преодоляване на трудностите и кои са авторитетите и външните обстоятелства, към които трябва да промените подхода си. 

Ако повярваме, че външният свят резонира на вътрешния ни, може би е най-добре да подредим емоциите и приоритетите, така че да бъдем готови не за битки, а за отговорни решеня – понякога трудни, те могат да ни заведат по-далече от всичко останало. 

Линията на затъмнението ще обхване югоизточна Европа, голяма част Азия и Африка, северна Австралия, Тихия и Индийски океан. От България гледката няма да е толкова впечатляваща – Луната само леко „ще захапе“ Слънцето, а това ще се случи около 8.35 ч. утре.

Слънчеви затъмнения, наблюдавани от България:

  • февруари 1961 г. (пълно)
  • 11 август 1999 г. (пълно)
  • 3 октомври 2005 г. (частично)
  • 29 март 2006 г. (частично)
  • 1 август 2008 г. (частично)
  • 4 януари 2011 г. (частично)
  • 20 март 2015 г. (частично)