След среща с премиера Бойко Борисов, министър Кирил Ананиев обяви днес по обяд на извънреден брифинг, че има основания да се обърне чрез медиите към гражданите и да поиска от тях стриктно спазване на действащите мерки, за да се предотврати разрастването на заразяването с коронавирус. Това стана в присъствието на доц. Ангел Кунчев, д-р Пенчев и кметът на София – Йорданка Фандъкова.

  1. Мероприятията на закрито ще бъдат организирани при пълняемост до 50% на залата, те ще се посещават с предпазни средства – шлемове и маски, като става дума за кино – зали, в театъра, спортните състезания, в магазини и МОЛ-ове, физическата дистанция от 1.5 метра е задължителна, както и задължително е носенето на маски, продавачите в търговските обекти също задължително трябва да бъдат с маски.
  2. Засилват се действащите мерки по отношение на задължително носене на маски в градския транспорт, заведения, магазини и аптеки.
  3. При провеждане на футболни мачове – до 1000 души на сектор, като се спазва съоответната физическа дистанция, при останалите състезания на открито – до 50 % от седящите места ще бъдат продавани.

Правим това с цел съхпанение на здравето на българските граждани. И още ене е решено дали ще бъде удължена епидемиологичната ситуация в страната, заяви министър Кирил Ананиев.

Според доц. д-р Ангел Кунчев: Ситуацията е сложна, имаме увеличаване на случаите, не тежки, но е достатъчно притеснителни като бройка. Какво е това? Наше явление или в световен мащаб? На Балканите до вчера, за една седмица – по заболяемост първи са Македония, на второ място е Албания, последвана от Босна и Херцеговина, след тях Турция, последни сме в България и Сърбия, това се случва най-много на Балканите през изминалата седмица, но се случава и в Европа. Завишен е и броят на заболелите в Швеция, Великобритания, Турция, Румъния. С други думи не знаем дали това е втора вълна или завишаване на база на безотговорното поведение на хората, които се успокоиха, че мерките са разхлабени.

Не забравяйте заповедите на здравния министър, изпълнявайте стриктно разпорежданията. Дотук говорихме за дезинфекция, дистанция, дискицплина и ще добавим тук – контрол, не е малка частта на хората, които решиха, че всичко е под контрол и не спазват мерките.

Решението и на министъра, и на столична РЗИ е да се глобят ГЕРБ и БСП с по 3000 лв. заради това, че са организирали събиране на хора на закрито и в резултат има заразени. Същото ще бъде приложено за Националния стадион „Васил Левски“.

Ако трябва да се формулира по-ясно – всяко събиране на хора на закрито на едно място крие рискове от масово заразяване. Вирусът е в нашия нос и гърло и го предаваме на другия когато говорим с него без да спазваме дистанция.