Наричани още твърдотелни дискове, SSD (от англ. Solid-State Drive) устройствата за съхранение на информацията https://plasico.bg/компютри-и-компоненти/компоненти/ssd-дискове придобиха много голяма популярност и се смятат за наследниците на HDD (от англ. Hard Disk Drive). Какво представляват и колко дълготрайни могат да бъдат? Какви са предлаганите в онлайн магазина на Пласико модели?

Какво представляват SSD дисковете

Тези устройства за запис, съхранение и пренос на информация представляват по-съвременната и бърза технология, когато я сравняваме с предишното поколение от семейството HDD. Характерно за тях беше наличието във вътрешността на въртящи се магнитни дискове, между които специална четяща глава намира записаните данни в тях и ги предава на системата за обработка.

При SSD целият информационен запис и съхранение се извършва върху електронни чипове памет, което елиминира нуждата от наличие на механично движеща се четяща глава. Тя губи време в намирането и сглобяването на отделните информационни фрагменти, което забавяше целият процес. Това липсва при SSD и всъщност помогна за неговата популярност.

Какъв е живота на един такъв твърд диск

Съществуват мнения от страна на производителите, че твърдотелните дискове имат ограничен брой цикли на презапис на информацията върху мемори блоковете. В зависимост от вида, всеки SSD има различен брой цикли на презапис:

  • SLC – това е първият и най-обикновен вид, който се отличава с 10 000 цикъла на запис и презапис;
  • MLC – съвременния вариант, който е значително по-бърз от по-горния, но с до 3000 пъти намален цикъл на запис и презапис;
  • TLC – още по-бързия модел SSD, но цифрата за броя на циклите вече е намалял 1000 пъти.

Най-често в продажба днес ще откриете последните два вида, които през годините значително бяха подобрени с добавянето на допълнителна кеш-памет. Тя позволява по-бързата обработка на информацията и като цяло по-ефективната работа на устройството.

Какви модели ще видите в онлайн магазин Plasico

При нас се предлагат както външни преносими модели за лаптоп без нужда от монтаж, така и за настолни компютри, чийто съвременни конфигурации днес пристигат понякога с добавен хард диск, елиминирайки доскоро съществуващото софтуерно разделение на дяловете. В продуктовата ни гама още ще откриете модели с различна големина на корпуса, като най-популярни днес при вариантите за вграждане са 2,5”.

Най-важният показател обаче е за вместимостта, обозначаваща се в гигабайти (GB) и тя при нас варира от 120GB до 1ТВ (терабайт).