Кметът на Пазарджик Тодор Попов съобщи новина за развитието на проекта за Западния околовръстен път. Това стана по време на откриването на обновения бул. „Стефан Стамболов“ , който е част от републиканската пътна мрежа и от днес вече е отворен за движение.

„Днес е поредният хубав ден за нашия град. Защото тези дълго чакани пътни ремонти, които ние предвиждахме, най-после са факт. Днес е ден, в който аз искам специално да благодаря, защото всички виждате, че когато институциите се обединят, могат да вършат добри и полезни неща за хората. Пазарджик е един добър пример за това. Не само по отношение на пътната инфраструктура, но и по отношение на много други проекти, свързани със социалната, спортната и всички други сфери. Аз съм щастлив, че днес сме тук всички заедно. Това каза кметът на община Пазарджик  при откриването на ремонтирания участък от републиканския път І-8  до границата с област Пловдив, който в чертите на Пазарджик включва и  бул. „Стефан Стамболов“. Той благодари на директора на АПИ Георги Терзийски, че с личното си присъствие е уважил откриването на тези важни пътни артерии в града, за цялостното му съдействие, както и на целия екип от Агенцията за направеното до тук и за това, което предстои. Малко преди това шефът на АПИ съобщи, че днес ще бъде подписано Споразумение за изграждането на дългоочаквания обходен път на Пазарджик.“ – заяви Тодор Попов.

В това споразумение ще бъде записано кой какви задължения ще има във връзка със стартирането на нашия обход. Този процес вече е необратим. На следващото си заседание Общинският съвет ще гласува решение за изготвянето на идейния проект, който ще дарим заедно с парцеларните планове на АПИ. Това ще отнеме два месеца, максимум – три. След това те ще започнат съответните процедури, като нашата амбиция е до края на годината да имаме избран изпълнител и да започне реалното строителство, поясни Тодор Попов. Той припомни, че до края на годината ще бъдат реновирани още няколко важни пътни отсечки в града – обхода от Бошулско шосе по „Стамболийски” до първия светофар, от там по „Хр. Ботев” до разклона при Библиотеката и  пред „Билла”,  а с ремонта на кръговото на моста на Марица ще бъде направена връзката с новооткритото днес околовръстното. Другият важен участък е обходът на ул. „Свобода”, след края на „Петър Бонев”, зад Полицейското училище до ул. „Стефан Караджа”, по който минава тежкият трафик в посока Пловдив. – допълни кметът.

Тодор Попов благодари на строителите за тяхната съвестна, отговорна, професионална и качествена работа, за цялостното съдействие на всички служители в Областна администрация и на всички, с които Общината  си партнира. „Пак казвам, изключително горд съм от това, че Пазарджик е пример за добро партньорство – не само политическо, а и чисто работно, в това ние да реализираме важни проекти за града ни. Така че заслугата е на много хора и аз държах да им благодаря лично. Защото винаги съм изповядал тази философия: който ни помага, след това му помагаме и ние.”

Шефът на АПИ отбеляза, че събитие като днешното е израз на политиката и разбирането на Агенцията и правителството, че дори в дни на пандемия, тежки дни, строителният и пътно-строителният бранш не трябва да спира своята работа, независимо от трудностите, независимо от забавените доставки. Той посочи, че само в този участък са вложени 23 млн. лв. от бюджета на Агенцията, а в област Пазарджик към момента са изпълнени или се изпълняват обекти на обща стойност около 100 млн. лв. Само за поддържането на републиканските пътища на територията на областта, в това число и зимното, са отделени около 5 млн. лв.

„Сигурен съм, че най-щастливи от новоремонтирания път ще бъдат жителите и гостите на града, които преминават по него към една от атракциите на Пазарджик – парк-остров „Свобода”, каза в приветствието си областният управител Стефан Мирев, като подчерта, че това е  още един изключително важен инфраструктурен проект, свързан с развитието на града,   региона, с икономическата активност и подобряването на трафика. 

Чуйте подробно и във видеото.