Въпреки всички перипетии и неприятности, които ни донесе тази година с разпространението на непознатия COVID – 19, дойде време за една неизменна традиция – да посрещнем първите слънчеви лъчи, в първия юлски ден на година на морския бряг. Джулай морнинг е самобитен за България и не се наблюдава в други страни в Европа и по света. Традицията е свързана с хипи движението за посрещане на изгрева на 1 юли. Символичното посрещане на изгрева е осмисляно като посрещане на ново начало и очакване на по-добро бъдеще от участниците. В по-широк смисъл това е просто начало на лятото.

Името на празника се свързва с известната песен July Morning на Юрая Хийп от 1971 година. Вече няколко десетилетия на всеки 30 юни срещу първи юли много хора се събират по българското крайбрежие на Черно море, за да посрещнат заедно изгрева на Слънцето. Така смятат, че се пречистват пред него, някои правят връзка с езически или религиозни обреди. Джулай морнинг ще се празнува и на бургаския плаж.

Община Бургас и приятели ще организират събитието на традиционното място със сцена горе от лявата страна на Моста и възможност публиката да се разположи долу на пясъка. И тъй като с посрещането на 1 юли се празнува свободата на духа, всичко ще е безплатно, обещават от Община Бургас, освен бирата и храната, които можете да си закупите на място.Музикалната част ще започне тази вечер в 20:00 часа, а ангажираните 11 банди ще свирят цяла нощ – чак до изгрева малко след 05:30 часа.