Кметът на Велинград д-р Костадин Коев издаде заповеди да не се провеждат масови мероприятия на територията на община Велинград. Ето какви са мотивите му :

Уважаеми жители на община Велинград,
Днес подписах две заповеди, с които забранявам провеждането на масови мероприятия от частен и обществен характер. Множеството новозаразени,ниският капацитет на болничните заведения на територията на общината, както и масовото неспазване на мерките за безопасност и дистанция на различни мероприятия са причината да издам тези заповеди. Всичко е насочено единствено и само към опазването на здравето, което е на първо място – преди забавленията, празненствата и икономиката. Ако сме здрави, ще можем да се веселим и да възстановим бизнеса!
Моля Ви да се пазим!

Денят на Велинград, който се отбелязва през юли, няма да се състои. Основната причина за отмяната на празника е усложнената епидемична обстановка. В подкрепа на заповедта на кмета д-р Костадин Коев са и становищата на читалищата, чиито състави са в основата на програмата, свързана със събитието. Ръководствата на ЦПЛР-ОДК, ОНЧ „Св.Св. Кирил и Методий -1905”, НЧ „В. Левски -1904” и НЧ „М. Драгинов-1936” в свои писма изразяват притесненията си за здравето на самодейците и зрителите, предвид извънредната обстановка в страната и нарастването броя на заболелите територията на Община Велинград.