Дъждовния юни вече е в историята. Официално лятото е тук, а с него жарките летни дни започнаха все повече да изпълват ежедневието ни. Едно от местата, на които можете да пътувате през почивните дни е една класическа дестинация – Седемте Рилски езера. Дори вече да сте ходили там и да сте видели с очите си неземната красота на Рила, притегателната сила на тази планина е толкова голяма, че винаги си струва човек да се върне отново там.

Освен, че е най-високата планина в родината ни на територията й са едни от най-красивите планински езера, защото освен известните седем, те всъщност са доста повече и ако имате добър водач можете да се насладите на красотата им. Но Рила освен красотата си има и една особено мощна сила. Не случайно тук своите срещи правят последователите на Петър Дънов. Той още преди 100 години е усетил силната енергия на това място.  Тази природна забележителност е най-атрактивна за посещение през лятото и е отлична опция за еднодневна екскурзия. Така само за няколко часа можем да се насладим на възхитителната природа и да се заредим с енергия за много дни напред.

Безспорно Седемте Рилски езера са едни от най-забележителните природни обекти на Балканския полуостров. Тази забележителна група езера е с ледников произход и е част от стоте национални туристически обекта. Всяко едно езеро има собствено име, което представя характерните черти на съответното езеро и всяко е уникално само по себе си. 

Езерото, което се намира на най-голяма надморска височина, носи името Сълзата, тъй като водата му е кристално чиста и прозрачна. След него по височина е Окото. Окото е циркусното езеро с най-голяма дълбочина в България –  37,5 m. и в зависимост от времето водата в него има различен цвят.

Бъбрека е езерото, чийто брегове са най-стръмни от цялата група. Четвъртото езеро по ред е Близнака. То е най-голямото по площ от езерната група. Езерото Трилистник е с неправилна форма и невисоки брегове. Най-плитко от всички е Рибното езеро, на североизточния му бряг се намира старата хижа „Седемте езера“. С най-ниско разположение  е Долното езеро, от където започва да тече река Джерман.

Стара легенда разказва, че преди милиони години, когато на земята още не живеели хора, планината Рила била дом на двама великани – мъж и жена. Тяхната любов била много силна и те почитали изключително много красотата и уюта на своя прекрасен дом. Домът им бил неземно красив, там било винаги топло, слънчево и много уютно. Нямало живо същество, което да не се влюби в това място и да не иска да живее там. Всички стихии и целият свят се радвали на великаните и тяхната любов.

Обаче един ден ги сполетяла беда, зли сили минали покрай техния дом. Когато видели това красиво място те ядосали  и поискали да разрушат дома им и да унищожат любовта им завинаги. Започнали да пращат към тях черни облаци и опустошителни ветрове. Земята била разтърсвана от страшни земетресения. Великанът защитавал с всички сили всеки стрък тревичка, всяко малко поточе или цветче, пазел своята любима и отбивал атаките на жестоките зли сили. За съжаление това само ги озлобявало още повече и те решили да осъществят злия си план докрай. В една тежка битка великанът намерил своята смърт. Щастливи от своята победа злите сили си тръгнали и оставили  след себе си само разрушени скали, опропастени долини и една изпълнена със скръб съпруга. Тъгата на младата вдовица била толкова голяма, че сълзите ѝ течали безкрайно и се стичали по хребетите направо в долините. Нейните сълзи се събирали в доловете и така от тях се образували кристално чисти езера с изумителна красота – Рилските езера.

Преди езерото Бъбрека планинските водачи показват огромна скала, намираща се в посока към езерото Сълзата, приличаща на две прегърнати фигури. Според легендата това са двамата влюбени великани, които ще останат вечно да бранят своя красив дом.

А сега ето и няколко практични съвета за тези от вас, които решат да се разходят до магичната Рила.

Тръгнете рано, по възможност преди осем сутринта. Най-подходящият път до там ако тръгвате от Пазарджик е през Костенец, Долна баня, Боровец и Самоков. До Паничище се стига за около два часа и половина. Има платен паркинг. Тук отново ще ползвате повече удобство ако пристигнете преди 10:30. Иначе ще се наложи да оставите колата си доста далече от лифта, което най-неприятно ще ви се стори на връщане, когато ще сте наистина уморени от прехода. Лифтът работи от 9:00 до 16:30 часа. Не забравяйте това, защото след този час ще трябва да слизате до паркинга пеша или с джип! Двупосочният билет за съоръжението струва 20 лв. Придвижването до хижата е около 15-20 мин.

Тръгвайки на прехода не забравяйте да вземете със себе си шапка, очила, слънцезащитен крем с висок фактор, с който да се намажете още щом слезете от лифта. На всяко открито място. Сложете крем дори върху ушите, врата и навсякъде, където има открита кожа. След това повтаряйте на всеки два, три часа. Слънцето и вятърът там нанасят големи вреди на незащитената кожа, така че бъдете разумни. Носете със себе си задължително леки якета/ветробрани, вода, храна. Най-подходящи са сандвичи, солети, бисквити, плодове.

За енергия вместо шоколад, който в повечето случаи може да се окаже, че е станал течен в раницата ви, вземете си ядки, стафиди, фурми. Обувките, с които ще тръгнете през юли и август може да не са класическите туристически, непромокаеми обувки, но нека са удобни, стабилни и с грайфер. Повечето хора организират еднодневен тур до езерата, но спокойно можете да останете да спите и на хижата. Новата хижа, която е в непосредствена близост до лифта е комфортна, предлагат се стаи в различна конфигурация – с различен брой легла, със самостоятелен или общ санитарен възел, и съответно в различен ценови диапазон. През целия ден там можете да се подкрепите с топла супа, прясно приготвена храна и всякакви напитки. Носете пари кеш. Пътувайте с раница, защото сак или куфар не са подходящи открития лифт. Носете малък сет за първа помощ – бинт, лепенки, аспирин, аналгин и крем за облекчаване на изгарянията, ако все пак получите такива.

На много места там все още има сняг. Ако сте новаци и не знаете маршрута, следвайте другите хора. Там в събота и неделя има пълчища от туристи и въпреки това е хубаво – в природата има място за всеки. Посещението на това място е едно незабравимо преживяване. Магнетичната и приказна красота на Рилските езера привлича не само български туристи, но и посетители от целия свят.